Реклама / Ads
13| 7839 |03.02.2024 НОВИНИ

Проф. Чуков за ФрогНюз: Байдън нямаше как да не реагира в Ирак и Сирия. Помощта за Украйна ще се случи

.
Проф. Владимир Чуков
"Американците в никакъв случай не желаят разрастването на конфликта. Това не го искат и иранците. Президентът Байдън обаче нямаше как да не реагира. Трябва да наблюдаваме дали ще има последващи действия - те може да бъдат насочени и по икономическата плоскост, да има налагане на санкции. Помощта за Украйна ще се случи, няма как да бъде блокирана вечно. Днес републиканците се съгласиха да разделят военната помощ от икономическата. Помощта за Киев най-вероятно ще бъде само под форма на оръжие".
 

Това каза пред ФрогНюз арабисът и експерт в областта на политиката на Близкия изток проф. Владимир Чуков.

 

Разговаряхме с него относно въздушните удари в Сирия и Ирак по групировки, нападали американски войници.





“Днес Централното командване на САЩ излезе с изявление, подписано от началника му Майкъл Кърила. Там се казва, че са нанесени удари в рамките на 30 минути, 86 са били целите по 7 позиции - 4 в Сирия и 3 в Иран. Обектите са били на проирански милиции. Били са бомбардирани и позиции на иракското Хизбула, административна сграда на тази милиция, също и складове за оръжия. Атакувани са и онези позиции в Иран и Сирия, от които обикновено се изстрелват дроновете срещу американски позиции.

 

Имаше и една декларация от страна на американският министър на отбраната Лойд Остин, който каза, че убийството на тримата американски войници е доказателство, че сега не е моментът да се оттегля американския контингент в Близкия изток, което се претопля като рефрен от някои републиканци”, посочи професорът.

 

Проф. Чуков обясни и какво доведе до отговорът на САЩ:

 

“Преди няколко дни дрон, изстрелян от групировка на иракското Хизбула, която е част от мрежата Ислямска съпротива в Ирак, която пък се командва от бригадата “Кудс” към корпуса на Иранската революционна гвардия, нанесе удар в американска база на границата между Сирия и Йордания.





Изясни се, че голямата грешка е, че американското ПВО не се е включило, за да свали този дрон. Буквално в същия момент в базата се е завръщал американски дрон и системата “чужд - свой” не се е задействала. Поради тази причина бяха убити трима американски войници, над 40 са ранени - нещо, което не е случвало до този момент в американското присъствие в Близкия изток. Статистиката показва, че от 17 октомври 2023 година досега нападенията срещу американски обекти са 146. Повечето от тях са предотвратени, ако е имало поражения - те са били най-вече материални.

 

Особено силно се засили напрежението в Ирак и то подклаждано от Исмаил Каани, лидерът на бригадата “Кудс” в Иран. Буквално преди няколко дни имаше съвещание на иракските проирански шиитски милиции в Ирак. Те се опитваха да разберат какво да се направи, за да се противопоставят на евентуален американски удар”.

 

Според проф. Чуков САЩ и Иран не искат разрастване на конфликта в Близкия изток:

 

“Американците в никакъв случай не желаят разрастването на конфликта. Това не го искат и иранците, тъй като разбират, че те ще дадат големите жертви. Впечатлих се, че сегашното иранско правителство е направило контакт с Мохамед Джавад Зариф, бившият ирански външен министър, който се счита, че е близък до САЩ, той самият е защитил дисертация в Сан Франциско. Потърсени бяха неговите съвети какво да правят в този момент. Контактите бяха медийно преекспонирани, като идеята е Иран да покаже, че не желае да се ескалира напрежението.Отношение взе и Хасан Рухани - бившият президент на Иран,Реформатора, който призова за намаляване на напрежението”.





“Така или иначе обаче, президентът Байдън нямаше как да не реагира”, подчерта проф. Чуков.

 

“Той е в предизборна кампания. Републиканците оказаха много силен натиск върху сегашната администрация да има подобаващ отговор. Имаше много силни гласове сред републиканците. Близките до Тръмп републиканци не бяха най-гласовитите по отношение необходимостта от отговор, за разлика от други, които искаха директни бомбардировки върху ирански обекти на територията на Иран”.

 

“Самият Тръмп има лош спомен от подобен тип действия с Иран, като много от анализаторите считат, че именно това му е коствало президентския пост 2020 година. Говоря за настроения вътре в американския естаблишмънт. През 2018 година иранците свалиха американски дрон, който струваше 120 млн. долара - огромна сума. Това Тръмп реагира много остро. Марк Мили, бивш председател на комитета на Обединените началник-щабове на САЩ, каза обаче, че Тръмп никога не му е нареждал на бомбардира Техеран. Тук в голяма степен се крие разковничето каква да бъде американската реакция сега”, обясни той.

 

По думите му настоящите събития няма да бъдат проблем пред помощта на САЩ за Украйна:

 

“Помощта за Украйна ще се случи. Днес републиканците се съгласиха да разделят военната помощ от икономическата помощ. Републиканците търгуват това с даването на ход на споразумението за оградата между Тексас и Мексико. Статистиката е за около 5000 незаконни преминавания на границата - около четвърт милион за месец. Търканията между федералните и щатските власти бяха повече от очевидни, след като се намеси дори Върховният съд. Това усложни ситуацията с помощта за Украйна. Няма как обаче помощта за Украйна да бъде блокирана вечно - видяхме какво стана и при нас в Европа. Републиканците са се съгласили да бъдат разделени двата транша - икономическата от военната помощ, която е наистина животоспасяваща за Украйна. Помощта най-вероятно ще бъде само под форма на оръжие - това, от което Киев има нужда спешно”.





Проф. Чуков предупреди и какво трябва да наблюдаваме по отношение Близкия изто:

 

“Трябва да наблюдаваме дали ще има последващи удари. Самият президент Байдън спомена, че отговорът ще бъде поетапен. Той няма да бъде еднократен акт, а ще бъде на няколко етапа, ще има и други действия. Те може да бъдат насочени и по икономическата плоскост - налагане на санкции срещу субекти, които са свързани с антиамериканската дейност в Близкия изток. Американската страна - чрез Майкъл Курила, ясно заяви, че бригадата “Кудс” е директна заплаха за стабилността на Ирак и целия регион, имайки предвид съвещанието в Ирак, което Исмаил Каани направи с местните шиитски милиции”.

 

“Ще има продължение вътре в самия Ирак. Сегашното правителство на Мохамед Шия ас Судани се подкрепя от Иран. То постави въпроса с оттеглянето на американския контингент от Ирак. Ще има последствия - може би политически, вътрешнополитически. Процесите са в развитие. Атаката срещу американска база в Североизточна Йордания ще втвърди американската позиция. По-скоро втвърдяването ще е позиционно по отношение на желанията на Ирак да се освободи от присъствието на САЩ. Това е практически невъзможно и няма как да стане, особено сега”, заключи той. 

 

Интервю на Илияна Маринкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 19142 |03.02.2024 Горчиви загуби: Безславното поражение на Орбан . 0| 4082 |03.02.2024 Нова схема примамва българи с мними оферти за работа . 31| 22295 |03.02.2024 Николай Стайков, АКФ: Нотариуса беше собственик на частен клуб за магистрати, ходеше се със специални карти за достъп . 3| 5059 |03.02.2024 "Изплашеният съдия е не по-малко опасен от корумпирания". Как Нотариуса изнудвал магистрати?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads