Реклама / Ads
3| 3398 |26.06.2023 НОВИНИ

Проф. Дарина Григорова: Това, което се случи в Русия, беше тежко въоръжен метеж

.
Проф. Дарина Григорова, университетски преподавател по руска история Източник: БГНЕС
”Това, което се случи в Русия, беше тежко въоръжен метеж. Имаше много сериозен риск от сериозна дестабилизация на Русия. Не бих го нарекла преврат, защото преврат се прави в столицата или със съдействието на столицата, а не от периферията, затова от тази гледна точка това действие беше вабанк. Нямаше нито политическа сила, нито военна, публична, от армията.”
 

Това заяви пред БНР университетският преподавател по руска история и автор на книги за Русия проф. Дарина Григорова.

 

Според нея интересно е, че елитът, въпреки неговото разнообразие, се е сплотил около Владимир Путин.

 

Евгений Пригожин е талантлив дезинформатор и популист, но "криминалното му съзнание изигра лоша роля", смята проф. Григорова.

 

По думите й рейдът към Москва едва ли е измислен от него, по-скоро от неговия идеолог и истински основател на "Вагнер" Дмитрий Уткин. 

 

Университетският преподавател изрази мнение, че посредством този рейд "Вагнер" са опитали да изиграят ситуацията на черния лебед, но безуспешно: 

 

"Александър Лукашенко, чисто по славянски, прихвана този лебед, пооскуба го малко и сега, чисто информационно, идеята "Вагнер" да стои в Беларус не е особено комфортна нито за Украйна, нито за Полша", отбеляза специалистът.

 

Експертът сподели освен това, че случилото се едва ли ще се отрази върху бойните действия в Украйна, а относно политическата обстановка - "предстои да се види дали ще има смени или промени". 

 

"Вероятно ще има прегрупиране на Сергей Шойгу, но не и сваляне. Засега Шойгу е лоялен към Путин и затова не виждам основание той да бъде изместен", уточни проф. Григорова.

 

Тя смята, че случилото се е удар по престижа на Путин, но тандемът Путин - Лукашенко, съюзността между Русия и Беларус, са укрепнали.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2861 |26.06.2023 Проф. Михаил Станчев: "Вагнер" контролира находища от злато и ценни метали в Африка, военните се опитват да ги вземат . 39| 5200 |25.06.2023 Проф. Николай Слатински: Путин стана карикатура - страхлив, жалък, бягащ позорно . 23| 2984 |25.06.2023 Проф. Николай Овчаров: Никакви компромиси с българщината в република Северна Македония . 7| 3011 |23.06.2023 Проф. Даниел Вълчев: Всеки път, когато отворим Конституцията, правим някаква беля

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads