Реклама / Ads
3| 3768 |15.06.2023 НОВИНИ

Проф. Екатерина Михайлова: Не бива този ВСС да избира нов главен прокурор, защото е компрометиран

.
Проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право Източник: Стопкадър: bTV
Аз съм заявявала публично, че не бива този ВСС да избира нов главен прокурор. Това е консенсусно мнение. Всички смятат, че този ВСС е компрометиран и не бива да предприема подобни действия.
 

Това заяви преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова пред bTV.

 

"Бих се обърнала към народните представители. Вече станаха 2 години, в които не се изпълнява задължението спрямо ВСС. Тук става въпрос и за конституционен орган, който е във фокуса на вниманието на всички български граждани и инститиуции. Ако имат добро желание, депутатите биха могли да променят законовите срокове и да скъсят процедурата по попълването на ВСС. С последните изменения ще трябва да се избира изцяло нов ВСС - и от съдебната квота, и от парламентарната", обясни проф. Михайлова.

 

Според нея депутатите трябва да погледнат добре сроковете и да не оставят нещата в ръцете на този ВСС. 

 

"Всичко стана като реалити шоу. ВСС започва да изземва функциите на парламента като рейтинг за гледаемост. Дано тези, които трябва да вземат решения, да ги вземат по-бързо. Имаме нужда от хора, които да са на мястото си и от работещи институции", категорична бе тя.

 

Запитана дали трябва да бъда премахната фигурата на главния прокурор, юристът отговори утвърдително.


"Ако трябва да отговоря емоционално, ще отговоря да. Ако трябва да мисля като юрист, този въпрос е от полето на Великото народно събрание. Ако трябва да разсъждавам и като гражданин, който трябва да вземе позиция - бих се замислила и за това дали да бъде премахнат главният прокурор с оглед на народопсихологията на българина. Доста колеги съдии казаха, че опасенията им са да не се получи така, че да имаме 28 гешевчета. Съдебната власт страда от един много сериозен порок", коментира още конституционалистът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3055 |15.06.2023 Почина проф. Филип Панайотов . 2| 2627 |14.06.2023 Напусна ни доайенът на родната анестезиология проф. Милан Миланов . 6| 4146 |13.06.2023 Проф. Ивайло Дичев: Започна тотална война срещу ротационната коалиция . 0| 2491 |13.06.2023 Проф. Радостина Александрова: Важно е да бъдем запознати с вирусите преди те да дойдат при нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads