Реклама / Ads
8| 6008 |19.01.2018 НОВИНИ

Проф. Елена Келбечева: Децата ще учат за убийствата извършени от Народния съд

.
Проф. Елена Келбечева
Имаме декларация от Народното събрание, която определи комунистическия режим за престъпен. Подкрепили сме декларацията и на Вацлав Хавел. Всичко това води до ясната позиция, че комунистическите престъпления трябва да се изучават в училище, нещо което досега не се случваше.
 

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ проф. Елена Келбечева, която е един от авторите на новата учебна програма по история за 10 клас. "Няма никакво политическо вмешателство при изготвянето на програмата. Има единствено политическа подкрепа и воля промяната в програмата по история да се случи.

 

Досега комунистическият режим не се изучаваше. 25 години не се направи нищо и властваше невежество за тази част от историята на България. Подменяха се понятия. Тежките моменти се замитаха под килима. Левите сили имат щаб, който трябва да пази девствеността на столетницата и да доказват, че тази партия е донесла нещо добро на България. Точно поради тази причина сега слушаме техните истерични викове. Голяма част от документите за този период вече са достъпни", категорична беше проф. Келбечева.

 

"Децата ще учат за убийствата извършени от Народния съд, за изселванията и всички останали престъпни действия. Няма нищо вярно в днешните твърдения на БСП, че новата учебна програма не е била подложена на обществени обсъждания и в нея не са участвали видни историци. Истината трябва да се знае. В програмата ще се учи за съветизацията, но отпадна темата за окупацията на България от Червената армия.

 

Децата ще учат още за Народния съд, за насилственото коопериране, изселването. Ще има знания за лагерите, ще има ясно разграничаване между истинската индустриализация и социалистическата такава, Възродителният процес също ще бъде изучаван. От програмата отпадна 10-годишния период, през който БКП е подготвяла България да стане република на СССР", разкри проф. Келбечева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 11774 |19.01.2018 Проф. Росен Стоянов за Фрог: Борисов се държеше в ЕП сякаш си е у дома . 0| 4538 |19.01.2018 Проф. Тодор Кантарджиев: Изолиран е нов грипен щам - ”Виктория” . 1| 5254 |18.01.2018 Проф. Иво Петров: България е първа в Европа по смъртност от сърдечни заболявания . 0| 4026 |16.01.2018 БСП обяви защо внася вот и застана зад Елена Йончева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads