Реклама / Ads
7| 4403 |22.06.2016 НОВИНИ

Проф. Гечев: Премиерът е изпуснал министрите си, осведомява се от радио Ереван

.
проф. Румен Гечев
Ако са увеличени приходите, защо 200 млн. за учителите са проблем?! Вместо да координира работата на правителството, премиерът е изпуснал министрите си. Министърът на образованието и вицепремиер прави каквото си иска. Министрите на отбраната и външните работи включват България в някакви морски коалиции без знанието на премиера. Колкото по-скоро се подаде оставката и има предсрочни парламентарни избори, толкова по-добре за България. Това заяви пред медиите в парламента зам.-председателят на ПГ на БСП Лява България проф. Румен Гечев.
 

Според него, от пререканията в медиите между премиера и министъра на образованието става ясно, че е мит твърдението за увеличение на приходите в бюджета. "Ако беше вярно, възниква въпросът какъв е проблемът за тези 200 млн. лв. за увеличение на заплатите на учителите. Ако тези милиард и половина - два са влезли в бюджета, то къде са те? Правителството се хвали, че увеличава бюджетните приходи и увеличава фискалния резерв на държавата, но не е вярно, тъй като от тези 11 млрд. лв. резерв на държавата, които обявява правителството, половината са колосалните дългове, които то изтегли и които се движат към 20 млрд. лв.", обясни Гечев. Той продължи, че на практика с бюджета за 2016, а и както се очертава за следващата година правителството е против политиката на ЕС за увеличение на процентите от БВП, които се отделят за образование и наука. "Нека правителството отговори – лъжат ли за бюджета, а ако не лъжат, тогава защо не може 10% от тези извънредни излишъци от бюджета те да не могат да отделят", каза още Гечев.

 

По думите му, има управленски проблем. "Как така вицепремиер на България внася за над 200 млн. лв. предложения, които са направени без разчети на министерството – това е уникално. Как така се правят предложения за стотици милиони лева, които не са съгласувани с министъра на финансите и с премиера? Излиза, че премиерът се осведомява от радио Ереван какво става в неговите сектори на правителството? Така ли трябва премиерът да научава за промени в бюджета за тази и следващата година за стотици милиони? Свидетели сме на разпад в управлението", завърши Румен Гечев.

 

„Настояваме за оставка на министър Кунева, защото това е единствената възможност системата на образованието да бъде успокоена. Въпросът е за бъдещето на българското училище.” Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Валери Жаблянов.  Той обясни, че приетият от ГЕРБ закон за средното образование, който трябва да влезе в сила на 1 август, изправя пред невъзможност учителите, директорите и целият педагогически състав да планира нормалното започване на учебната година. „БСП внесе проект на закон за отлагане, в което предлагаме той да влезе в сила от 1 август 2017 г.”, подчерта социалистът. Според него, до тогава би трябвало да се отпечатат в нормални срокове учебниците за 1 и 5 клас, училището да се преструктурира, като се съкрати един клас или се увеличи до 10 клас, да бъдат освободени или назначени учители и директори, а материалът да бъде сбит. „За 1 месец всичко това не може да се случи”, категоричен е Жаблянов.

 

"Проведеният учителски събор представлява мероприятие с политическа цел, което няма никакво отношение към системата на образованието. Учителите бяха използвани по неприемлив начин – не, за да разберат какво представлява новият закон и новата политика, а за да може екипът на министерството на образованието да получи политическа подкрепа”, коментира народният представител. Той подчерта, че това събитие не е получило и подкрепата на министър-председателя. „В правителството има тежък разнобой  по отношение на образователната реформа. Борисов отказа увеличение на заплатите на учителите, както обеща Кунева един ден преди това”, припомни Жаблянов.

 

„Забави се изготвянето на държавните образователни стандарти, които са изключително важни за прилагането на новия закон. До този момент са готови само 4 и други 2, които са вече с изтекъл срок на тяхната подготовка и представяне от МОН. Общият брой е 17”, обясни народният представител от левицата Мариана Бояджиева. Тя подчерта, че има малко повече от месец до планираното влизане в сила на закона. „За два от най-важните стандарти, свързани с оценяването и финансирането, до момента няма никаква информация”, каза още тя. По нейните думи до този момент МОН не е представило финансов план какво ще струва влизането в сила на закона и не е ясна оценката на въздействие по отношение на прилагането на новия закон. „Няма да има възможност не само за изработване, но и за обсъждането на учебниците, за да може да бъде избран вариант и това ще постави в трудна ситуация и самите учители, и учениците”, категорична е Мариана Бояджиева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4309 |21.06.2016 Гечев: Бюджетът от икономика, а не от ДДС върху лекарствата . 28| 4925 |19.06.2016 Проф. Гечев: И двете правителства на ГЕРБ съсипаха стратегически проекти . 3| 4363 |16.06.2016 Проф. Миланов: Има клинична пътека за сърбеж на палеца на левия крак . 31| 6839 |15.06.2016 Проф. Герджиков: Президент ще бъде този, когото Борисов посочи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads