Реклама / Ads
6| 14084 |14.11.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Проф. Д. Иванов: Ако сметките на Горанов за растеж са верни, излизам на улицата

.
проф. Димитър Иванов
Финансовият министър Владислав Горанов заяви вчера, че след 12 години нашият БВП ще стигне до 75% от този на Европа. Ако това е така, аз още днес излизам на улицата да протестирам. Това заяви в предаването „Лице в лице” икономистът проф. Димитър Иванов.
 

Въпросът е в скоростта на икономическия ни растеж, в качеството на този икономически растеж, в необходимостта от една бърза, ефективна, технологична модернизация на българската икономика, защото икономиката ни буксува.  Средната класа обеднява, обедняването сред долните слоеве, маргинални слоеве, по-бедни слоеве, продължава с голяма скорост”, каза икономистът.

 

Данни на статистиката показват, че от октомври миналата година до октомври тази година инфлацията е 3,7%.

 

Разходите за храна и безалкохолни напитки на лице от домакинството са се увеличили с 8% за последната година, за жилище, вода, електроенергия, отопление – с 8,6%, за здравеопазване с 10,4%, за транспорт, съобщения и услуги – 18,7 %, са се увеличили цените, култура, отдих и образование – цените са се увеличили с 31,3%, за данъци и социални осигуровки – 12, 2%.

 

По думите му, политико-електоралните желания на правителството, желанията да се удовлетворят интересите на определени важни социални групи не бива да доминират над макроикономическия реализъм и рационализъм съобразно реалностите, в които се намира нашата икономика.

 

В България има хиляди младежи, които създават нови бизнеси, но нямат инвестиционни стимули. Данъкът е изчерпан като стимулиращ инструмент, добави икономистът.

 

Кабинетът разписа некролога на политиката на малките пици, които Симеон Дянков предлагаше. Бюджетът не отговаря на въпроса как ще заработи двигателят на икономиката. Той е разработен по стария ведомствен подход. Увеличавайки социалните разходи, трябваше да се отговорим как ще се увеличат капиталовите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7092 |10.11.2018 Проф. Димитър Тадаръков: Бюджет 2019 г. е бюджет на страха . 2| 5321 |08.11.2018 Предстоящата сделка с ЧЕЗ влезе в политическия дебат, където икономическата и правна логика нямат място, смята експертът проф. Тасев . 7| 8896 |27.09.2018 Проф. Дуранкев: Ако заплатите и пенсиите не растат с по-висок темп, ни очаква ценова буря . 6| 7004 |16.07.2018 Христо Иванов: Влизането в еврозоната е нов мониторинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads