Реклама / Ads
2| 4390 |26.09.2023 НОВИНИ

Проф. Калин Янакиев: Русия така злоупотребява с Църквата, че се е превърнала в жреческото отделение на Путин

.
Проф. Калин Янакиев, културолог и богослов Източник: Стопкадър: NOVA NEWS
"Русия така злоупотребява с Църквата, че се е превърнала в жреческото отделение на Путин." Това заяви културологът и богослов проф. Калин Янакиев пред NOVA NEWS по повод на скандала с експулсираните духовници заради шпионаж.
 

„Беше злоупотребено с казуса за изгонването на руски свещеници за дейност, несъвместима с дипломатическите и богословските им отговорности. По медиите повтаряха казаното от руския посланик в София Елеонора Митрофанова – „посегнало се било на Църквата, дръзнали сме да изгоним руски свещеници”, от което излиза, че са изгонени за това, че са от Църквата – сякаш са изгонени, че вярват в Иисус Христос, че служат като свещеници. Нищо подобно! Те са изгонени, защото са уличени в подривни дейности. Преди да бъдат експулсирани от България, бяха изгонени от РС Македония, по-скоро Васиан Змеев", посочи университетският преподавател.

 

Във връзка със забавянето на руския посланик да даде ключовете, с оправданието, че очаква съгласие от руския патриарх Кирил, проф. Янакиев отбеляза, че руският патриарх няма как да даде съгласие, защото българският патриарх го уведомява за назначените свещеници.

 

Културологът припомни факти от биографията на изгонения Васиан Змеев, който през 2015-та година е освободен от длъжността проректор на Московската духовна академия и семинария, защото там избухва педофилски скандал.

 

„Той е изгонен от там и оттогава го държат на къс повод за този скандал. Няма официален мотив за изгонването му, но след писмото, в което студенти се оплакват от такива посегателства, той е освободен и е изпратен в Беларус, където по онова време екзарх е неблагонадежден за руската православна църква - екзарх Павел, защото работи за автономията на Беларуската църква. В Беларус Змеев е назначен за наместник на московския патриарх, което е неканонично, защото наместник е самият екзарх. Той е изпратен, за да го следи там, евентуално да го компрометира. След това го изпращат в България”, посочи специалистът.

 

"Другият експулсиран от България е Евгений Павелчук. Години преди да дойде в България той се занимава със създаването на паравоенни патриотични клубове в Беларус. Там деца на възраст 12-14 г. се обучават в религиозно-патриотични възгледи и бойни изкуства и военна подготовка. Какъв би могъл да е Павелчук. Като им погледнем биографиите, става ясно, че не са изгонени, защото са православни свещеници, а защото са хора, занимавали се с подривна дейност и това трябва много ясно да се каже”, категоричен бе проф. Янакиев.

 

По думите му решението за затварянето на Руската черква е на руското посолство в София.

 

„Ако разгърнете регистъра на Комитета по вероизповедания към Министерския съвет на България, където са изброени всички храмове и манастири, ще видите, че на този адрес тази църква се води под юрисдикцията на Българската православна църква. По канон на една православна канонична територия не може да има двама епископи и техни наместници. Не може да има юрисдикция на Русия и на България на една православна територия. Ако г-жа Митрофанова държи, че постройката на Руската черква е тяхна, тя може да разпродаде църковната утвар или да даде мощите на Св. Серафим Софийски. Това би било скандално”, каза още ученият.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3983 |25.09.2023 Проф. Тодор Галунов: С Хекимян се очертава загуба на ГЕРБ в София . 2| 3695 |25.09.2023 Калин Стоянов гарантира, че МВР усилено ще защитава правата на избирателите . 9| 4869 |22.09.2023 Проф. Пламен Павлов: Този празник трябва да се преосмисли и като солидарност към българите извън България . 6| 5042 |22.09.2023 Проф. Кирил Топалов: В момента в България настъпва поредното разделение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads