Реклама / Ads
11| 4133 |26.01.2021 НОВИНИ

Проф. Костов: Ваксинационният план трябва да се промени. Държим се като мазохисти

.
проф. Коста Костов Източник: БГНЕС
Като лекар мисля, че моментът за либерализиране на мерките не е най-удачният. След три-четири седмици ще имаме повдигане на заболеваемостта. Навлизането на новия щам ще усложни ситуацията. За да излезем на зелено - мерките трябва да се удължат и през февруари.
 

Това заяви пред Българското национално радио пулмологът проф. Коста Костов. Той бе председател на временно сформирания Експертен медицински съвет, влязъл на няколко пъти в пререкания с Националния оперативен щаб. Съветът бе разпуснат още в началото на миналата година, а обяснението бе, че е свършил своята работа - да изготви протокол за борбата с COVID-19 за медиците у нас. 


Той бе категоричен - държим се мазохистично по отношение на ваксинационния план и призова приоритетите да бъдат пренаредени. 


“Препоръчвам преорганизация на фазата на ваксинацията. Възрастните с придружаващи болести трябва да бъдат придвижени напред... Не можем така мазохистично да приемаме всичко. Ние се държим като мазохисти, не разбираме, че вървим към лошо, ако не пренаредим ваксинационната програма“, смята проф. Костов. 


По думите му освобождаването на мерките е добра стъпка заради изгубеният комфорт в живота ни, но резултатите могат да бъдат лоши. 


“Българинът има екстазен характер, ние сме с южна кръв, малко свобода води до голям екстаз. Онова, което провиждаме за заведенията, е идилично, утопично. На мен също ми липсва посещението на любимите ми места, но като лекар се страхувам, че либерализирането на ресторантите ще доведе до много по-тежка либерализация на поведението. А това е опасно... Малко вероятно е досегашните мерки срещу оригиналния щам да доведат до същия ефект при новия. Ние трябва да се отнесем много по-стриктно към индивидуалните и общо-социалните мерки, отколкото да освобождаваме напрежението и да отиваме към по-висока свобода”, коментира пулмологът.


Той допълни още, че навлизането на по-заразния щам на вируса вероятно ще усложни допълнително епидемичната ситуация у нас. Проф. Костов бе категоричен - България все още се намира далеч от популационния имунитет.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 12144 |26.01.2021 Проф. Антоний Тодоров за избopи 2021: Cлeдcтвиeтo пpиĸлючи – зaбpaвeтe! . 6| 3472 |24.01.2021 Проф. Слатински: Не виждам как ще се „отлепим“ от последното място в ЕС по брой имунизирани . 5| 3622 |24.01.2021 Проф. Георги Христов: COVID не е като грип, нямаме данни дали ще живеем със заразата . 3| 4317 |24.01.2021 Проф. Ал. Маринов: Логично е президентът Радев да се кандидатира за втори мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads