Реклама / Ads
3| 4718 |07.09.2015 НОВИНИ

Проф. Танев не си пие кафето в Библиотекарския институт

.
Проф. Тодор Танев
Министърът на образованието проф. Тодор Танев отрече категорично, че си пие кафето с шефовете в Библиотекарския институт и получава указания от тях. Той е бил там единстмено за да си получи разписките за данъците от миналата година.Това каза самият той в студиото на "Лице в лице" по bTV.
 
Няма човек в България, който да не е убеден, че спешно се налага да се приеме нов Закон за училищното образование. Досега образованието работеше по правилата на закона от 1991 г. Новият закон е гаранция, че ще се спазят основните постулати на образованието. Това каза министърът на образованието проф. Тодор Танев в студиото на "Лице в лице" по БТВ.

Без този закон няма да имаме новите учебни програми, нови учебници и нови ученици, категоричен е просветният министър. Преди дни депутатите решиха да дадат 11 млн. лева на частните училища. По този повод министър Танев каза: "Имаме частни училища и много държавни и общински училища. Частните трябва да решат дали да получават пари за образовани деца, но трябва да се откажат от допълнителни такси за обучение. Те ще могат да събират допълнителни суми, но по други направление, например за подобряване на базите", обясни Танев. "Тук не става дума за сегрегиране на обществото", увери министърът на образованието.

"Анатемосването на частното е неправилно. Колко хора ходят в частна болница? Както това се прави в други сфери на обществения живот, така се прави и тук. Аз съм последния човек, който ще подпише нещо, което да наруши баланса", увери Танев. "Аз поддържам закона и смятам, че той е крайно необходим. В него има много точки, които съвпадат с аналогичните в ЕС", допълни той. По повод идеята за криминализация на мъртвите души в образованието, проф.

Танев посочи: "Категорично трябва да се криминализират подобни случаи. Сега се дават 1500 лева на ученик от бюджета за фиктивно записани или мигриращите, които ги няма цяла година. Криминализирането трябва да стане факт. Аз и вие плащаме с данъците си за училища-призраци. Възнамерявам да се намали задължителната бройка на учениците в класовете, за да се избегнат подобни случаи. Това решение няма непременно да доведе до закриване на училища", увери министър Танев.

"Имаме училища, в които има записани пенсионери, студенти или несъществуващи ученици", даде пример той. Тодор Танев разкри, че до момента държавата дава около 20 млн. лева на година за несъществуващи ученици. "Това са откраднати пари и аз сега затварям кранчето. Може да стана неудобен заради това", прогнозира просветният министър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5664 |05.09.2015 Проф. Н. Дюлгерова: Външни сили поддържат хаоса в Украйна . 3| 4592 |02.09.2015 Проф. Борисов: Колегите първо вземат решения, след това мислят . 5| 6834 |28.08.2015 Проф. Начев: Работещите в Спешната помощ са герои . 1| 4586 |24.08.2015 Скандалният проф. Адамов иска да си вземе картините от академията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads