Реклама / Ads
11| 3642 |14.03.2021 НОВИНИ

Проф. Тодор Кантарджиев: Ваксините са малко ефективни при нигерийския вариант на COVID-19

.
Проф. Тодор Кантарджиев Източник: БГНЕС
Ваксините за коронавирус нямат разлика с тези ваксини, които години наред се поставят на най-малките, с нищо не са по-опасни. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, пред БНР.
 

Нигерийският вариант не е открит у нас. Мутациите при него правят така, че ваксините се малко ефективни. Ваксините действат на останалите мутации, в момента следим да не се случи така че и у нас да се появи мутация. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, пред БНР.


Ваксините за коронавирус нямат разлика с тези ваксини, които години наред се поставят на най-малките, с нищо не са по-опасни, посочи той пред БНР.


В момента процента на разпространението на британския вариант е по области . В Плевен, Кюстендил, е най-високо, в област Стара Загора например около 25% от заразените са с новия щам, разясни още проф. Кантарджиев.


„Ако член на семейството се разболее от новия британски щам, боледуват всички от домакинството. Същото е и в офис събиранията, ако един е заразен, заразява всички неваксинирани или непреболедували.“


Маските са важни, за работещите в офиси - неприятно е, но е важно. На този етап не се предвиждат нови мерки на национално ниво. Преди две седмици се каза 250 на 100 000 и ще има мерки, и това се случи, сега сме 440 на 100 000.


Нигерийският вариант не е открит у нас. Мутациите при него правят така, че ваксините се малко ефективни. Ваксините действат на останалите мутации, в момента следим да не се случи така че и у нас да се появи мутация, уточни професорът.


Ваксинацията ще се възстанови в края на другата седмица. Преговори се водят защото се търси начин да се компенсират количествата, които не са изпълнени, възможно е РНК ваксините да компенсират тези разлики в доставените количествата, каза още професорът.


Когато ваксинационният план се възстанови, ще се разчита на личните лекари. Те са най-опитни и най- добре ще могат да помогнат, каза още проф. Кантарджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5263 |13.03.2021 Проф. Николай Слатински: Ковид-статистиката за пет дни от миналата седмица спира дъха . 12| 4867 |13.03.2021 Проф. д-р Никола Владов: Не разбирам логиката да затварят училища, а отварят молове . 1| 3892 |12.03.2021 Проф. Георги Рачев: От 10 ч. температурите се покачват, понеделник ще вали . 18| 6933 |11.03.2021 Проф. Илчев: Ако съдя по реакциите, с които се сблъсках, у нас никой не е гласувал за ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads