Реклама / Ads

1| 5653 |08.03.2019

Проф. Тони Веков: Странно е мълчанието на министър Ананиев за кардиохирургията в Бургас

.
Проф. Тони Веков
Заради провален търг пациентите в Югоизточна България може да останат без кардиохирургия. Това каза Тони Веков, декан на фармацевтичния факултет в Плевен и шеф на болница „Сърце и мозък”.

Проф. Веков каза още пред bTV, че това мълчание на министъра /б.р/. Ананиев/ е странно и, че се съмняват в конфликт на интереси. Той каза, че е прочел в медиите, че синът на министъра на здравеопазването работи в „Аджибадем Сити Клиник”, които трябва да напуснат и не си плащат наема.

 

Според него МЗ трябва да обяви нов търг: „Който го спечели, да прави кардиохирургия, и да се приключва този казус в следващите няколко месеца, и това е решението за здравето на пациентите, иначе нещата излизат извън контрол”.

 

По телевизията проф. Веков разкри цялата сага по големия проблем, който може да остави Югоизточна България без кардиохирургия.

 

„Създава се сериозен проблем за всички пациенти не само в Бургаска област, а в цяла Югоизточна България, защото кардиохирургията в Бургас обслужва областите Бургас, Ямбол, Сливен, има пациенти от Стара Загора, от Хасково. Другите най-близки кардиохирургии са в Пловдив и във Варна, където разстоянията за спешни случаи са сериозни.

 

Причината е проваленият търг от бившия наемател на кардиохирургията „Аджибадем Сити Клиник”, който беше проведен през януари и който бившият наемател спечели със сума от 204 000 лв. Ние се класирахме – „Сърце и мозък”, на второ място”.

 

Той допълни, че условията на търга са били, ако първият спечелил се откаже, се класира вторият.

 

„Аджибадем Сити Клиник” са се отказали, а настоящият договор е изтекъл на 19 февруари, допълни той.

 

„Ние бяхме обявени за победител в търга, но не можем да влезем във владение, Аджибадем не напускат имота и няма сила към момента, която може да ги извади от неправомерно обитавания държавен имот.

 

По думите на проф. Веков, това ще доведе до закриване на тази хирургия и проблемът ще бъде още по-голям:

 

„Защото всички кардиологии, които работят в региона, за да обслужват пациенти, по договорите им с касата, те са задължени да имат договор с кардиохирургия. Ако няма кардиохирургия в Бургас, ще трябва да бъдат прекратени договорите на инвазивните кардиологии в другите болници, и става още по-страшно за пациентите”.

 

Мажоритарният собственик на болницата е държавата, принципалът е министърът на здравеопазването, допълни той.

 

„Болницата има изпълнителен директор, разговаряли сме с него. Той ни уведоми, че е изпратил комисия да приеме помещенията, Аджибадем са отказали да напуснат. При това те не плащат и никакъв наем в момента. Той е сигнализирал прокуратура, съд, все още нямаме решение. Ние също сме сигнализирали Министерството на здравеопазването, че ние сме втори и искаме да влезем във владение на помещенията.

 

Наемът, с който ние бяхме втори в търга, е 200 000 лв. Това е един много сериозен месечен наем, с едни постъпление от поне 1,8 млн. годишно, които биха оздравили невероятно добре държавната бургаска болница.

 

Наемът досега е бил около 7000 лв., доколкото знам, или 80 000 лв. на година. Сега годишно ще бъде 1 милион и 800 000. Техният договор за 10 г. е 800 000. А сегашният предложен наем за 10 г. е 18 млн.”.

 

Болницата би могла да ги инвестира в развитие на други отделения, закупуване на апаратура, ремонти, заплати на лекари и здравни професионалисти, каза още той.

 

Проф. Веков обясни, че са се срещали с министъра и със зам.-министъра след като е бил проведен търга и след като Аджибадем са спечелили търга и след това са се отказали.

 

„Изведнъж МЗ взеха решение да направят държавна кардиохирургична болница на мястото на „Аджибадем Сити Клиник”. Вместо да получат 18 млн. за 10 г. , те ще трябва да инвестират поне 10 млн., на данъкоплатците”.

 

Професорът беше категоричен, че имат готови специалисти, които могат да започнат работа веднага в Бургас, имат и налична апаратура, намерения да правят роботизирана кардиохирургия с робот Да винчи, каквато не съществува на Балканския полуостров”.

 

Той каза, че са гарантирали на всички, които работят там, че ще продължат да работят, но при по-добри условия.

 

По думите му, министърът не е анулирал търга юридически, но е съобщил, че иска да прави държавна кардиохирургия.

 

„Не можах да намеря някаква логика в това нещо, при положение, че трябва много сериозна инвестиция, а министерството няма пари и когато има частни инвеститори, и са готови да инвестират и да плащат огромни наеми, изведнъж държавата да реши тя да прави кардиохирургия, изглежда странно”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Проф. Иво Петров: Лекарите по-драматично възприемат случаите, когато загубят човешки живот 1| 3676 |03.03.2019 . Проф. Михайлов: У нас не достигат над 30 000 медицински сестри 2| 3384 |28.02.2019 . Митьо Очите получи хипертонична криза 4| 3660 |28.02.2019 . Проф. Кръстева: БСП и ГЕРБ са големите губещи 6| 3996 |26.02.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ