Реклама / Ads
18| 5325 |21.05.2014 НОВИНИ

Прокурата проверява купуват ли се гласове в Бобов дол

.
Прокуратурата се самосезира за контролиран вот на работниците в мината в Бобов дол след репортаж със скрита камера на Нова телевизия, в който се показва как миньори са поставени под натиск да гласуват за конкретна партия.
 

В записа се вижда как началникът на открития рудник събира работниците, за да им представи нов колега и им напомня за коя партия да гласуват, както и кой номер бюлетина да пуснат в урната.

„...Тази седмица ще се дават и заплати. Това означава, че добре се работи с..., има постъпления... ", информира подчинените си шефът на мината.

За награда миньорите ще получат по-рано заплатите си, като началникът им напомня и за вече преведения аванс, който този месец е увеличен с 50 лв., с думите „безплатен обяд няма".

„От три години сме на 100 лв. аванс, а сега - 150. Няма никаква логика, всеки може да се сети, че е предизборно", сподели един от служителите на мината, запазил анонимност. Казва, че седмицата преди изборите, с колегите му са подложени на невиждана предизборна атака.

Обещавали им охолен живот и работни инвестиции: „Тази инвестиция, за да се случи, а впоследствие, за да се повтори и потрети, трябва да имаме подкрепата на... Това е основното, подкрепата на... и ние трябва да подкрепим тези, които работят и бутат отрасъла ни напред".

Предизборната атака започнала в началото на май. Един по един служителите били привиквани. Организацията е по списък. Имената на миньорите и броят на хората, чиито глас обещават да осигурят, се записвали в списък. Пише се работният номер на работника и срещу него колко гласа е обещал да подсигури.

Мината е собственост на Христо Ковачки, свързан с партия "Лидер".

"Надявам се да мога да кажа, че купуването на гласове е овладяно. Това се дължи на комплекс от мерки. В деня на изборите ще дежурим всеки на своето работно място. Ще подаваме своевременно информация на медиите", увери сутринта зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. Той посъветва хората да не си продават гласа и призова всеки със съмнения подаде сигнал в прокуратурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5776 |21.05.2014 Ето как се купуват гласове в мина Бобовдол . 0| 6155 |30.04.2014 Проверяват случая с българите, живеещи в обор в Кипър . 13| 7541 |16.04.2014 Ето я бомбата: 100 фирми купуват и продават лични данни . 7| 5445 |09.04.2014 От Атака си купуват червени акции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads