Реклама / Ads
18| 7520 |18.08.2020 НОВИНИ

Представяте ли си! Прокуратурата иска да се изкара застрашена ”малцинствена група”

.
Писмото с което се свиква съвещанието
Повече от 700 прокурори и следователи от цялата страна се събират на Национално съвещание на ПРБ в понеделник.Темата на заседанието е „Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл. 7 от Договора за Европейския съюз”.
 

Това обявиха от Прокуратурата. Както Фрог съобщи още преди седмица по подобие на партийния форум на ГЕРБ прокуратурата и следствието правят мащабна национална сбирка, за да се демонстрира всеобща подкрепа за главния прокурор Иван Гешев. Това се случва на фона на продължаващи вече 40 дни протести, в които хора от цялата страна и множество българи в чужбина отправят категорично искане за оставката на главния прокурор.

 

На пръв поглед изглежда, че прокуратурата стяга редици за да брани независимостта си, но след прочит на членовете от Договора за Европейския съюз става ясно, че държавното обвинение явно има намерение да се категоризира като малцинствена група, чиито права се нарушават системно.

 

Ето какво гласи чл. 7

1. По мотивирано предложение на една трета от държавите-членки, на Европейския парламент или на Европейската комисия Съветът, с мнозинство от четири пети от своите членове, след като получи одобрение от Европейския парламент, може да констатира наличието на очевиден риск от тежко нарушение от държава-членка на ценностите, посочени в член 2. Преди да направи тази констатация, Съветът изслушва въпросната държава-членка и може да отправи препоръки към нея, като действа съгласно същата процедура.

Съветът редовно проверява дали основанията за такава констатация продължават да са налице.

 

Ето какво гласи чл. 2:

Съюзът се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства. Тези ценности са общи за държавите-членки в общество, чиито характеристики са плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството между жените и мъжете.

 

Чл. 7 продължава със следния параграф:

2. Европейският съвет, като действа с единодушие, по предложение на една трета от държавите-членки или на Европейската комисия, след като получи одобрение от Европейския парламент, може да установи наличието на тежко и продължаващо нарушение на ценностите, посочени в член 2 от страна на дадена държава-членка, след като покани тази държава-членка да представи своята позиция.

 

3. Когато е направена констатация по параграф 2, Съветът може с квалифицирано мнозинство да вземе решение за спирането на някои права, произтичащи от прилагането на Договорите по отношение на въпросната държава-членка, включително и на правото на глас на представителя на правителството на тази държава-членка в Съвета. Като прави това, Съветът взема под внимание възможните последици от такова спиране върху правата и задълженията на физическите и юридическите лица.

Във всеки случай задълженията на въпросната държава-членка според Договорите продължават да бъдат обвързващи за нея.

 

Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 24944 |18.08.2020 Анна Заркова: Не искам да се хваля, но разбрах г-жа Захариева какво се измъчи да обясни . 11| 7906 |17.08.2020 Пламен Данаилов към Борисов: Защо искате рестарт на системата и на собствената си стабилност? . 20| 10464 |17.08.2020 Преподавател обясни как с предложението на Борисов искат да ни преметнат . 11| 5209 |17.08.2020 Манолова иска референдум за промените в Конституцията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads