Реклама / Ads
1| 4107 |11.10.2017 НОВИНИ

Прокуратурата няма да разследва Елена Йончева по сигнал на Валери Симеонов

.
Софийска градска прокуратура няма да образува досъдебно производство по сигнал на вицепремиера Валери Симеонов срещу депутатът от БСП Елена Йончева.
 

СГП бе сезирана от вицепремиера с твърдения, че на 2 юни, по време на участие в телевизионно предаване Йончева разпространява информация и снимки на инженерно възпрепятстващо съоръжение /ИВС/ по българо-турската граница, с което неправомерно се изнасят факти и обстоятелства, които поставят под риск националната сигурност на страната и дават насока на имигрантския поток.

 

Според подателя на сигнала на 7 юни, при свое участие в друго телевизионно предаване Йончева поставя акцент върху обстоятелството, че по-голямата част от ИВС в Област Хасково е едноредова.

 

Същото Валери Симеонов определя като неправомерно разпространено, некоректно и неотговарящо на действителното правно и фактическо положение, което поставя под риск националната сигурност на страната посредством засилване на имигрантския натиск върху границата в района на Област Хасково.

 

След анализ на събраните данни, СГП е установила, че Елена Йончева не е извършила престъпление от общ характер. Информацията, разпространена от Елена Йончева е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 03.05.2017г- заседание на НС; Информацията за ИВС и прилежаща инфраструктура по българо-турската граница не представлява класифицирана информация.

 

Не е класифицирана и информацията относно проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогично ИВС от Българската армия през 2014 г. в района от Гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница. От прокуратурата заявяват, че информацията, изнесена от Елена Йончева, по съдържанието си не би могло да се определи като информация, представляваща държавна тайна, поради което не е извършила разгласяване на държавна тайна и съобщаване на поверена информация във вреда на държавата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4316 |10.10.2017 Каталуния няма да обяви независимост днес . 3| 5294 |10.10.2017 Срещата за ”ЕМКО”: Премиер, министър и работници разговаряха, решение все още няма . 2| 4154 |10.10.2017 Димитър Главчев отрича очевидни факти: Нямало бойкот на КСНС . 4| 6415 |09.10.2017 Ердоган в Киев: Турция никога няма да признае Крим за руска територия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads