Реклама / Ads
1| 4454 |07.04.2015 НОВИНИ

Прокуратурата обвини бившия подуправител на БНБ Румен Симеонов за КТБ

.
Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Румен Симеонов – бивш подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ при БНБ, за престъпление по служба (престъпление по чл. 282 ал.2 от НК). Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
 

 Той е бил избран с мандат шест години с решение от 22.03.2007г. на 40- то Народно събрание. Румен Симеонов е обвинен в това, че в периода 29.02.2010г. – 15.06.2013г. в София, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в Закона за Българската народна банка, Закона за кредитните институции и Правилника за функциите и отговорностите на структурните звена и за компетентностите на ръководните длъжностни лица в БНБ.

 

В качеството си на подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ при БНБ е имал задължения да организира, ръководи и отговаря за дейността на управление „Банков надзор“ при БНБ, упражнявайки надзорни правомощия, включително да прилага самостоятелно и независимо предвидените в закона мерки за въздействие, както и да издава индивидуални административни актове по Закона за кредитните институции, наказателни постановления и заповеди, които не е изпълнил в инкриминирания период.

 

В Доклад на Надзорната инспекция на БНБ от 29 февруари 2010г. са констатирани множество нарушения в дейността на „Корпоративна търговска банка“АД, създаващи опасност от застрашаване финансовите интереси на вложителите.

 

Въпреки че е бил уведомен за това по надлежния ред, Симеонов не е приложил предвидените в закона надзорни мерки. Престъплението е извършено с цел да се набави облага за акционерите на „Корпоративна търговска банка“ АД.

 

Бездействието на обвиняемия Симеонов е предпоставка за настъпване на немаловажни вредни последици, изразяващи се в застрашаване на финансовите интереси на държавата. Спрямо Румен Симеонов е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

 

За същото престъпление към наказателна отговорност е привлечен и Цветан Гунев, избран за подуправител на БНБ и ръководител на управление “Банков надзор“ с решение от 12.06.2013г. на 42- то Народно събрание.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4712 |06.04.2015 ДАНС и прокуратурата влизат в МОН . 7| 4518 |06.04.2015 Иванов: Прокуратурата да не получава прекалени правомощия за намеса в граждански дела . 2| 4461 |02.04.2015 Христо Иванов: Не съм доволен от концентрацията на власт в прокуратурата . 0| 5741 |02.04.2015 Прокуратурата в Казанлък: Не сме притискали журналиста Георги Манев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads