Реклама / Ads
13| 3144 |15.08.2023 НОВИНИ

Прокуратурата: Задържаните за шпионаж българи се разследват и у нас

.
Източник: личен архив
Задържаните български граждани на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия за предполагаем шпионаж в полза на Руската Федерация се разследват и у нас.
 

Софийска градска прокуратура ръководи разследване за престъпление шпионаж по Глава първа от Особената част от Наказателния кодекс. Тя засяга престъпления свързани с измяна, предателство и шпионаж.

 

Досъдебното производство у нас е образувано още през март 2023 г.

 

За установяване на престъпната дейност се извършват съвместни действия с ДАНС. Предвид характера на досъдебното производство и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не може да се предоставят повече подробности, обясняват от Държавното обвинение.

 

По-рани британската медия BBC съобщи, че трима българи са арестувани във Великобритания заради подозрение в шпионаж в полза на Русия. По информация на SkyNews те са петима, но само на трима са повдигнати обвинения.

 

Подсъдимите, всички български граждани, са били задържани през февруари и оттогава са в ареста. Твърди се, че са работили за руските служби за сигурност.

 

Арестуваните българи са на възраст 45, 41 и 31 г. - Орлин Русев от Грейт Ярмут, Норфолк, Бисер Джамбазов от Хароу в северозападен Лондон и  Катрин Иванова, която е регистрирана на същия адрес в Хароу.

 

Тримата живеят в Обединеното кралство от години. Единият от тях има история на бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и работи три години в областта на финансовите услуги. Профилът му в LinkedIn гласи, че по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. В миналото той е бил съветник в българското министерство на енергетиката, твърди още BBC.

 

Другите двама българи са двойка - мъжът е шофьор към болници, а жената описва себе си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.


Те живеят в Обединеното кралство от близо 10 години, като са управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с "културата и нормите на британското общество".

 

Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина.

 

Британските институции не са ни информирали за задържането на тези три лица, каза пред БТА посланикът на България в Обединеното кралство и Северна Ирландия Марин Райков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2980 |09.08.2023 По искане на Европрокуратурата: Кметът на Генерал Тошево е арестуван . 2| 2568 |04.08.2023 В Полша закопчаха заподозрян в шпионаж в полза на Русия беларуски гражданин . 2| 2600 |30.06.2023 Полша обвини руски спортист в шпионаж . 3| 2801 |31.05.2023 Кирил Петков преди разпита в прокуратурата: Едни дела хем са на трупчета, хем се появяват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads