Реклама / Ads
2| 6706 |15.10.2009 НОВИНИ

Промени в закона за МВР, връщат ГДБОП

.
ГДБОП се връща в системата на МВР
Парламентът прие днес на първо четене промените в Закона за МВР. Най-интересното в тях е възстановяването на ГДБОП и влизането му в структурата на МВР. Също така закриването на министерството на извънредните ситуации и съответно прехвърлянето на „Гражданска защита" и националната система 112 в структурата.
 


Предвижда се още създаването на самостоятелна дирекция „Миграция" и „Български документи за самоличност", които до сега бяха част от главна дирекция „Охранителна полиция".

Ще бъде създадена и самостоятелна дирекция „Международни проекти" за управление и контрол на средствата от ЕС.

Предвиждат се и промени в разпоредбите за информационната дейност, а също и промени в регламентирането на синдикалната дейност на служителите на МВР.

Срещу проекта скочиха от БСП и ДПС, като и представители на Синята коалиция.

Бившият министър Михаил Миков, който е депутат от БСП определи част от промените в закона като регрес. С промените няма ясно разграничение между политическото ръководство и професионален състава, противопостави се Миков и подчерта, че това е стъпка назад.

Промяната с ГДБОП била, за да има пряко подчинение на политическото ръководство.

Миков бе скептичен и по отношение на промените, отнасящи се до досъдебното производство.

Емел Етем от ДПС определи промените в закона като недобре свършена работа и като основен недостатък изтъкна, че в закона остава неуредена превантивната дейност.

Тя е категорична, че встъпителната дейност изисква отделна структура и че не бива механично да се прехвърлят служби.

Йордан Бакалов от Синята коалиция изтъкна, че с промените ще се увеличи централизацията в МВР и отбеляза, че това е в противоречие с декларираните намерения преди изборите от ГЕРБ.

Като цяло промените той определи като козметични, повърхностни, частични. Според него с връщането на ГДБОП не само, че няма да се избегне дублирането на функции, а напротив - ще се засили.

Бакалов смята, че промените в закона трябва да са временни до приемането на изцяло нов закон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4559 |15.10.2009 РЗС няма да гласува за промени в МВР . 0| 4478 |20.09.2009 Временни промени в движението в София заради мача . 7| 5508 |21.08.2009 Кметът на Казанлък мачка закона с милиони . 0| 4979 |12.08.2009 МС одобри промените в 10 наредби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads