Реклама / Ads
2| 5232 |08.01.2014 НОВИНИ

Промените в НК убиват свободата

.
Гражданско сдружение "България без цензура" осъди готвените промени в Наказателния кодекс. Замислената корекция на чл. 146 от НК е посегателство срещу свободата на граждани и медии, се казва в официалната позиция на формацията.
 

Тя категорично заклеймява въвеждането на наказание от една година затвор за "противозаконно фотографиране, филмиране, записване и други подобни действия". Това са задкулисни планове за налагане на цензура и ограничаване свободата на словото чрез приемането на съмнителни и неясни законодателни промени и изменения, прикрити зад фалшива загриженост за правата и личните свободи на гражданите", се казва в декларацията.

Според сдружението промените за пореден път показват, че между старите и новите политически партии няма разлика, тъй-като членът е замислен от ГЕРБ и остава в сегашното управление. От законодателните им опити прозира страх от това да не бъдат доказани престъпленията им, твърдят от гражданската структура и настояват Народното събрание незабавно да нанесе корекции в проекта за Наказателен кодекс.





ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ НА ГРАЖДАНСКО СДРУЖЕНИЕ „БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦЕНЗУРА“ ПО ПОВОД БЪДЕЩАТА ПРОМЯНА В НК (ЧЛ.146)

Ние от Гражданско Сдружение "България без цензура" се обявяваме против всякакви действия на отделни групи или държавни институции, които прикриват своите задкулисни планове за налагане на цензура и ограничаване свободата на словото чрез приемането на съмнителни и неясни законодателни промени и изменения, чието предназначение е да бъдат санкционирани опитите да се навреди върху основните права на гражданите.

Най-важната функция на един закон, особено на нормативен акт, инкриминиращ деяния, ползващи се с голяма степен на обществена опасност, е да бъде реално функциониращ. Ето защо смятаме, че ако текстът на чл.146 от новия Наказателен кодекс бъде приет в този му вид, няма да може да изпълни задачата си да защити в максимална степен обществения и личен интерес. Липсата на ясни, конкретни и обективни критерии по отношение на деянията "противозаконно фотографиране, филмиране, записване и други подобни действия", визирани в състава готвената законодателна промяна, говори за напълно основателните съмнения за поредния опит от страна на управляващите политически кръгове за заглушаване и туширане на гласа гражданите.

2013 г. е поредната, в която България е на последно място по свобода на словото в ЕС и този член на НК ще затвърди тази позиция. Фактът, че текстът на члена е замислен от ГЕРБ и остава в сегашното управление за пореден път доказва, че между старите политически партии няма разлика. От законодателните им опити прозира страх от това да не бъдат доказани престъпленията им. В Гражданско Сдружение "България без цензура" сме убедени в правото на свободно слово на всеки българин и призоваваме Народното събрание незабавно да нанесе корекции в проекта за Наказателен кодекс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6114 |27.11.2013 Плевнелиев: Свободата на словото в България е в опасност . 48| 11724 |26.10.2013 Г. Близнашки за Фрогнюз: Да ме изключат, те се самоубиват! . 10| 4861 |11.09.2013 Жельо Бойчев: Промените за енергетиката ще бъдат внесени до дни . 21| 5403 |02.09.2013 Плевнелиев призна вина за промените в ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads