Реклама / Ads
7| 5383 |15.08.2012 НОВИНИ

Протест срещу новите правила за паркиране

.
Йорданка Фандъкова Източник: Булфото
Йорданка Фандъкова е поискала от общинските съветници да внесат предложения за промени, за да бъде облекчена процедурата за паркиране в центъра на столицата. Това заяви пред журналисти кметът на София във връзка с протест на столичани срещу новите правила за паркиране в града.
 

Столичани ще блокират възлови кръстовища заради изискването да си закупят винетен стикер. Сборният пункт е тази вечер в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook инициативата "Не на данък паркинг".

Според тях общината прави опит да събира подобна такса неоснователно и незаконно, а освен това стикерът не гарантира място за паркиране.
Фандъкова обясни, че е готова да чуе всички възражения на гражданите. „Смятам за безотговорни политическите. Ще засилим комуникацията с хората, важно е да разберат какво се случва и да имат търпение, да виждат къде отиват парите им”, коментира кметът.

„По отношение на плащанията никой не обича да плаща – въпросът е искаме ли да облекчим центъра от вредните газове, шума и безразборното паркиране на автомобили. Спомнете си, че поисках отлагане на тези промени с една година. Цените са определени от Наредба – дали ще е тази цена или друга, може да се дискутира. Важно е да се обединим около целта да бъдем част от европейската практика”, каза още столичният кмет.

По повод планираните протести вчера шефът на Столичния общински съвет Елен Герджиков каза, че до известна степен не разбира част от аргументите на хората. По  думите му голяма част от техните възражения са лишени от основание. Ако има недоизгладени неща в наредбата, те ще бъдат усъвършенствани още на първата сесия на общинския съвет на 13  септември, каза Герджиков.

Винетният стикер е финансов инструмент за регулиране на трафика в центъра на столицата, а не такса или услуга, отбеляза Герджиков. Той посочи, че вдигането на цената за право на  паркиране е единственият начин да се регулира търсеното на паркоместа в идеалния център в София. В големите градове в Европа има такава практика, допълни той.

Гражданско движение „Днес” дори започна подписка за премахване на новите правила.

„Този стикер не гарантира спиране пред къщи, а до 15 преки. Тогава за какво да плащаме тази безумна такса, която си е чиста форма данък? Не стига, че плащаме най-високите данъци за имотите си тук, ами сега и това”, оплакват се недоволните столичани.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5444 |15.08.2012 Месец гратис по новите паркинги . 8| 6088 |14.08.2012 Нови правила за обменните бюра от днес . 2| 7087 |13.08.2012 Ще се къпем в новите спални вагони на БДЖ . 20| 6463 |04.08.2012 БДЖ със срок до понеделник, синдикатите плашат с протести

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads