Реклама / Ads
17| 4826 |02.06.2015 НОВИНИ

Протестът в Гърмен закъса край Банско

.
Гърмен
Митингът в Гърмен все още не е започнал, тъй като в района на Банско има 13 автобуса с футболни фенове, които са спрени за проверка на лични документи. Около 1000 души от цялата страна вече са на площада в благоевградското село. В Гърмен пристигнаха и около 30 рокери, придружени от 10 коли със софийска регистрация.
 
Местното население ги посрещна с бурни аплодисменти, като им благодари за подкрепата, която им оказват. "Тук сме, за да подкрепим Гърмен с девиза на Левски "За чиста и свята република". Ще видим, дано не се наложи ние да решаваме нещата", заявиха рокерите.

В 12 часа прозвуча сирената в чест на Ботев и падналите за свободата на България. Множеството коленичи на площада, а след това се чуха възгласи "България, България".Протестиращите са излезли с плакати и трансперанти, на които пише - „Стига вече политическо робство”, „Има ли закон в България?”, „Ние не разделяме обществото на етноси, а на добри и лоши”.

На площада в Гърмен има засилено полицейско присъствие. Всички подстъпи към селото са блокирани от служители на „Гранична полиция”, жандармерия и полиция. 4 допълнителни автомобила на жандармерията пътуват за Гърмен.Няколко служители на ДАНС също са на площада.

"Надяваме се, че няма да ескалира напрежението", заяви директорът на благоевградската полиция Христо Разсолков. Той координира действията на полицейските служители и жандармерията.

Основното искане на демонстрантите е събаряне на незаконните постройки в ромския кв. "Кремиковци". Протестите в общината продължават вече 10 дни. Днес митингът ще прерастне в мирно шествие, като хората ще отидат до разклона за ромския квартал.

Очаква се по време на митинга на площада да бъдат обявени резултатите от мащабните проверки, които започнаха миналата седмица и стигнаха своята кулминация преди три дни, когато представители на различни контролни институции инспектираха ромския квартал.

В неделя част от ромите в квартал „Кремиковци” започнаха доброволно да събарят незаконно построените си къщи, като са съборени четири. Живеещите в ромската махала са получили над 100 уведомления за доброволно събаряне на незаконните постройки. Заради това, че сами ще трябва да поемат разходите по събарянето на къщите някои започнаха сами да разрушават постройките.

Тази сутрин в ромският квартал имаше само възрастни хора, жени и деца, предаде БНР. По информация на очевидци, няколко лекотоварни автомобила са транспортирали жителите от ромската махала към гората.

    
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5446 |02.06.2015 Калфин: Конфликтът в Гърмен – заради бедността на българина . 15| 5901 |02.06.2015 От Гърмен за Фрог: Ние сме умалена снимка на България (СНИМКИ) . 7| 6706 |02.06.2015 Цинично е държавата да прави компромиси в Гърмен . 26| 8808 |02.06.2015 Хиляди рокери, фенове и граждани на обсада в Гърмен?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads