Реклама / Ads
12| 5940 |11.12.2018 НОВИНИ

Протестът на строителите вместо срещу БСП май се оказва и срещу правителството

.
Камарата на строителите в България ще иска срещи с президента, премиера, председателя на парламента и депутати.
Строителният бранш излиза на протест в София. Над 1 000 машини ще блокират движението по „Цариградско шосе“. Освен да изразят недоволство срещу искането на БСП за независима европейска експертиза за качеството на пътищата, от бранша искат още промени в закони, борба със сивата икономика, повишаване на цените в бранша до изравняване с европейските.
 

Първоначално беше обявено, че строители излизат на протест с тежки машини утре в столицата срещу опитите за дискредитиране на бранша с поисканата от БСП проверка на качеството на пътищата у нас. От изявления на представителит на Камарата на строителите в България става ясно, че протестът е с много по-сериозни искания и заради много-по сериозни и мащабни проблеми в бранша, решенията за които не са свързани с опозицията, а с управляващите.

 

За какво още ще протестират от строителният бранш утре.

 

Като един от основните проблеми  те определят сивата икономика. Според данни от бранша 20 000 са строителните фирми, които работят в България, от които само 5100 са официално регистрирани и плащат данъци. Според бранша, докато цените на строителството у нас не се повишат и качеството ще остане ниско. Най-евтината часова ставка за строителството в ЕС е в България - малко над 3 евро. За сравнение в Белгия тя надхвърля 43 евро за час.

 

 „Разбирате какъв е мащаба, върху който се упражнява строителна дейност с нерегламентирани структури, които не притежават съответните специалисти, квалификация, а обектите, които се изпълняват, много често те са извън данъчните облагания и закони“, твърди Мирослав Мазнев, член на УС на Камарата на строителите в България.

 

От бранша настояват за промени в Закона за устройство на територията и в Закона за обществените поръчки, чрез които отговорност за обектите освен строителите, солидарно да носят още инвеститорите и надзорниците.

 

 „Ние настояваме за спиране използването на бранша за политически цели. Преустановяване на необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството.ност искат строителите“, заявява Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България, цитиран от БНТ. От браншовата камара твърдят още, че атаките срещу тях са заради парите от Брюксел. Голямата битка е за 15 млрд. евросубсидии в следващия програмен период.

 

„Много вероятно е целта на тези атаки да бъде дискредитиране или дори ликвидиране на български компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейски програми и по този начин да бъде предоставен на чужди компании българския строителен сектор“, допълва  Терзиев.

 

 Камарата на строителите ще внесе Национална подписка в подкрепа на фирмите от сектора в Народното събрание, Президентството и Министерския съвет. Над 53 000 души са подкрепили подписката в тяхна защита. 

 

В утрешния ден над 1000 машини ще бъде разположена по булевард "Цариградско шосе" на изхода на София от 7 до 12 ч.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4055 |11.12.2018 Строителите излизат със 1000 машини на мирен протест в София . 4| 10673 |06.12.2018 Адв. Марковски за Фрог: Протестът на съдиите по делото ”Иванчева” е протест срещу закона . 1| 3573 |29.11.2018 Протестът на миньорите и енергетиците продължава в София . 2| 4324 |25.11.2018 Калоян Паргов: Проблемите в ”Обеля” са много и протестът на гражданите е логичен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads