Реклама / Ads
17| 4743 |17.03.2013 НОВИНИ

Протестът тръгна в две посоки

.
100-ина протестиращи срещу монополите в столицата се разцепиха на две групи. Причината за разделянето на събралите се пред сградата на МИЕТ недоволни граждани е, че те са организирани от две различни движения.
 

Янко Петров, който е един от първите координатори на протестите срещу монополите заяви, че политически партии се опитват да използват недоволството на гражданите като представят свои лидери за организатори на протестиращи. Петров даде пример с движението „България на гражданите".

Петров заяви, че хората, които първи са излезли на улицата, няма да се откажат от своите искания и няма да позволят народът и гражданското недоволство да бъдат използвани за политически пиар. „Оставам на улицата”, заяви Янко.

Част от събралите се протестиращи тръгнаха към Народния театър, докато един от организаторите от друго движение продължаваше да говори пред МИЕТ.

Протестиращи в столицата настояват лицата от протестите да имат участие в управлението на всяка община, към всяка една община в страната да бъде сформиран обществен съвет, в който да вземат участие обикновени граждани.

Междувременно в Бургас около стотина души се събраха на поредния протест срещу монополите. Хората започнаха да се събират около 11.00 часа на площад „Тройката" до Съдебната палата". От инициативния комитет, който организират протеста, отново припомниха своите искания за отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества, прекратяването на делата от страна на ВиК и ЕРП-тата срещу граждани, настояват за тяхната национализация и да не се приватизира „БДЖ".

Протестиращите в Бургас заявиха, че следващата седмица предстои да внесат писмо в Община Бургас и с исканията си към местената власт. От това как ще реагира общината и дали ще се съобрази с тях зависи и оттук нататък как ще протекат протестите и дали ще има такива. Протестиращите носят плакати „Да разбием стената" с нарисувани танкове и „ЕС погреба България". Всеки момент протестиращите от Бургас ще се отправят с шествие по главната улица „Александровска" и оттам до сградата на електроразпределителното дружество.

Около 150 души са се събрали пред Община Варна. Това е 36-ти пореден протест срещу монополите, енергоразпределителните дружества и бедността във Варна. Значително по-малък е броят на хората тази неделя. Някои от гражданите носят плакати с надписи: „Да изметем „Пазари" ЕАД; „Енерго-Про - вън" и др. В момента се четат исканията на протестиращите. Едно от тях е внасяне на сигнал в прокуратурата за нередностите в работата на ЕРП-тата. Протестът протича прио засилени мерки за сигурност. Към момента обстановката е мирна, без нарушаване на обществения ред.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5956 |03.03.2013 Протестът в Пловдив започна с бой - блокират булеварди . 39| 4916 |03.03.2013 Шествието от Орлов мост тръгна . 53| 5841 |01.03.2013 Протестът иска оставката на президента . 29| 5077 |20.02.2013 Протестиращите тръгнаха към НС; полицията предупреждава за ексцесии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads