Реклама / Ads
8| 8232 |13.11.2009 НОВИНИ

Против езика на омразата се обявиха българи от Скопие

.
Скопие, Македония
Всички текстове, които фалшифицират историята на македонските българи да бъдат корегирани, настояват от Български културен клуб - Скопие.
 

Българския културен клуб – Скопие подкрепя решението на Събранието на Македонската академия на науките и изкуството за уволнение на досегашната редакция на енциклопедията, както и на главния и отговорен редактор Блаже Ристeвски.

В декларация от Клуба информират, че от края на месец септември, експерти по история и международни отношения от Република Македония, които са членове и почитатели на БККС, подготвят конструктивни предложения за една демократична енциклопедия, която отговаря на историческата реалност и препоръките на Европейския съюз към Република Македония, както и на стандартите на Съвета на Европа. Всички наши забележки, ще бъдат доставени до новата редакция в писмена форма, а ще бъдат препратени и до чуждестранните дипломатически представителства и съответните международни институции в Република Македония.

Ние искаме всички текстове в енциклопедията които фалшифицират историята на македонските българи да бъдат корегирани, така че да съответстват на фактите установени от известни международни историци. Енциклопедията трябва да се придържа до световната наука, която потвърждава българското етническо, културно и религиозно наследство на знаменити фигури, които принадлежат на историята на двете държави – Република Македония и Република България. Това обхваща периодът на българското Средновековие (Св. Климент Охридски, Цар Самуил и Крали Марко), през българското национално Възраждане (Кирил Пейчинович, Райко Жинзифов, братята Миладинови, Григор Пърличев, Кузман Шапкарев), до българското национално освободително движение (Дамян Груев, Христо Матов, Гоце Делчев и всички членове на ВМОРО) и периодите между Първата и Втората световна война.

Също така искаме да не се фалшифицира българския характер на Кресненско-Разложкото въстание, Илинденско-Преображенското въстание, Охридско-Дебърското въстание и Тиквешкото въстание, както и да се прочистят от „говора на омраза” всички текстове, които се отнасят за периода 1941-1945.

Позовавайки се на точка 14. от Резолюцията на Европейския съюз от 12 март 2009, по отношение на Доклада за напредъка на Република Македония за 2008 година, в която се подчертава необходимостта от преразглеждане на противоречията и погрешните тълкувания на историята и нуждата от противодействие на „говора на омразата” срещу съседните държави в образователната система и медиите в Република Македония, искрено се надяваме че нашите препоръки ще бъдат приети, в интерес на една демократична енциклопедия, която ще отразява мултиетническия характер на Република Македония и която ще бъде в интерес на всички нейни граждани, се казва в декларация на Български културен клуб - Скопие. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 9268 |31.10.2009 В САЩ обявиха най-страшната престъпна група MS13 . 10| 5252 |20.10.2009 Костов против хазарта и опасната игра с фискалния резерв . 7| 5720 |15.10.2009 Завоалирана критика против България в доклада за БЮРМ . 0| 5215 |28.09.2009 Законът за културното наследство бил противоконституционен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads