Реклама / Ads
8| 6107 |13.12.2019 НОВИНИ

Проверяват Държавната комисията по хазарта за несъбрани 250 млн. лв. данъци

.
След подаден сигнал, финансовият министър Владислав Горанов е разпоредил проверка на Държавната комисията по хазарта за несъбрани 250 млн. лв. данъци към държавата.
 

Сигналът за проблема е подаден от братята Цветомир (Цеката) и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, известни като "Цеките". Те са сред основателите на "Еврофутбол" в началото на 1990-те години и дългогодишни съдружници на бизнесмена Васил Божков, който държи 51% от лотарията. В момента има тежък конфликт между Найденови и Божков, свързан със собствеността на компанията за залагания "Ефбет" (Efbet), съобщава Либерта. Найденови са сигнализирали четири държавни институции - Главна прокуратура, Специализираната прокуратура, Министерството на финансите и Националната агенция за приходите.

 

"Получихме сигнал в Министерството на финансите, който е изпратен и до прокуратурата, в който се твърди, че през годините ДКХ така е определяла организирането на събирането на таксата за игрите на един от хазартните оператори, че са спестявани държавни такси", обясни пред бТВ Владислав Горанов.

 

На въпрос дали някой не се е облагодетелствал от такава голяма сума като 250 млн. лв., Горанов отговори: "Нека да не бързаме. Но по принцип много хора се облагодетелстват от приходната част на бюджета, като избягват плащането на данъци".

 

Проверките трябва да установят дали, независимо че има лиценз за "моментни лотарийни игри", фирмата "Ню Геймс", декларира и внася пред Държавната комисия по хазарта не 15% върху залозите, т.е. върху стойността на продадените лотарийни билети, които са ценни книжа, а 20% върху "таксите и комисионите за участие". Това значително занижава сумата, а чрез тази компания оперира "Националната лотария"

Според сигнала изпратен до институциите по този начин, таксата се плаща не върху общата сума на постъпленията от продадени талони, а върху почти наполовина по-ниска сума. Тя  се получава, като се извадят средствата, върнати на участниците в игрите под формата на награден фонд. Реално по този начин държавната и частната компания плащат коренно различна такса за един и същи вид хазартна игра. Проверката следва да установи и кат така ръководена от Александър Георгиев Държавната комисия за хазарта години наред не е забелязала това.

 

От НАП потвърдиха, че ще направят проверка на лотарията, чиято цел е да изследват дали е платен коректен размер на корпоративния данък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5789 |07.12.2019 Явор Колев: Хибридно мероприяти е твърдението за нелегален софтуер в държавната администрация . 0| 3987 |26.11.2019 Комисията за защита на личните данни работи с изтекъл мандат, НС ще избира нов председател . 0| 4094 |15.11.2019 Проверяват три болници заради починало дете . 10| 20817 |13.11.2019 Махат пенсионерите в държавната администрация от щат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads