Реклама / Ads
13| 5607 |11.10.2012 НОВИНИ

Путин идва все пак на 9 ноември

.
Руският президент Владимир Путин пристига в България на 9 ноември. "Визитата му е почти сигурна, тече сериозна подготовка за нея”, съобщиха вчера правителствени източници от София и Москва, цитирани от „24 часа”. Очакваше се дори новината да бъде официално съобщена у нас снощи.
 

Двамата ще дадат старт на изграждането на "Южен поток" и ще посетят Провадия, където на българска територия се очаква да излезе газопроводът под Черно море.

“Очакваме основните теми да са свързани с енергетиката, включително и “Южен поток” и диверсификацията на газопреносните пътища, която той осигурява. По този въпрос сме в тясна връзка с ЕК и комисаря Йотингер", каза преди дни външният министър Николай Младенов.

Много е вероятно преди или по време на визитата България да е домакин на бизнес форум, както и на заседание на междуправителствената комисия, съобщава „Стандарт”. В момента върви последното уточняване на документацията преди финализирането на проекта.

При посещението на Путин ще бъде подписан най-важният документ за изграждането на газопровода "Южен поток" - т.нар. Окончателно инвестиционно решение. То ще отвори вратата към реалното строителство на тръбата на българска територия, а по този начин ще може да тръгне и изграждането на газопровода под Черно море.

За целта най-вероятно в делегацията на Путин ще влезе и шефът на "Газпром" Алексей Милер. Той, заедно с  изпълнителния директор на "Българския енергиен холдинг" Михаил Андонов, трябва да сложи подписа си под Окончателното инвестиционно решение. Тъй като акционери в проектната компания "Южен поток България" са именно БЕХ и "Газпром".

Ако Окончателното инвестиционно решение бъде прието на 9 ноември, с една седмица ще бъде изпреварен и договореният преди няколко месеца срок. Той беше от изключително значение и за двете страни. За "Газпром" е важно да разполага с документа, за да може да започне реалното строителство на морския участък от "Южен поток". В противен случай руснаците нямаха гаранция, че изграждайки трасето под Черно море, тръбата, която трябва да излезе на нашия бряг около Варна, ще продължи нататък по маршрута към Европа.

С подписването на документа се затваря и една от най-напрегнатите страници в руско-българските енергийни проекти. Именно липсата на гаранция, че Окончателното инвестиционно решение ще бъде взето преди края на 2012 г., накара руснаците да забавят договорената още през април отстъпка от 11.1% в цената на газа за България.

При сегашното положение не е изключено и по време на визитата на Владимир Путин да получим по-голяма яснота около новия директен договор с "Газпром експорт" за доставка на синьо гориво от 1 януари 2013 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6262 |10.10.2012 Осветени нощни разходки в Борисовата градина от ноември . 0| 5748 |08.10.2012 Грипът не е страшен; винаги идва в петък . 58| 8233 |07.10.2012 Карбовски: Забранете на провинцията да идва в София . 5| 5166 |18.09.2012 Акция “куче” в София лови 1000 псета през ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads