Реклама / Ads
19| 4875 |24.06.2014 НОВИНИ

Путин във Виена за "Южен поток"

.
Владимир Путин и шефът на "Газпром" Алексей Милер
Руският гигант „Газпром" и австрийската енергийна компания OVM подписват договора за изграждане на „Южен поток". Това стана повод Владимир Путин да пристигне във Виена. Визитата на Путин е по покана на австрийския президент Хайнц Фишер и беше отправена още преди три години, но посещението беше многократно отлагано, отбелязва австрийският вестник „Ди Пресе".
 

Външният министър на Австрия Себастиян Курц, както и директорът на OMV защитиха спорния енергиен проект. „Нуждаем се не просто от повече доставчици, но и от повече маршрути, по които енергията да достига до нас", каза Курц в понеделник в Люксембург. Той допълни, че „поне пет европейски държави" подкрепят „Южен поток".

 

Директорът на OMV Герхард Ройс призова за ускорени преговори за одобряване на „Южен поток". Според него е нереалистично да се мисли, че Европа може изцяло да се откъсне от руските енергийни доставки.

 

„Една трета от газа ни идва от Русия, в някои региони дори 100%, а в замяна Европа изпраща автомобили и машини в Русия", казва Ройс пред Wirtschaftsblatt, цитиран от Reuters. „Тази икономическа интеграция не трябва да се превръща в политически футбол, тъй като нашата икономика и просперитет се базират на това", подчерта той.

„Ако можем да получим големи количества газ от един определен регион, трябва да дадем шанс на инвеститорите да изграждат тръбопроводи. Затова преговорите за „Южен поток" трябва да бъдат ускорени, а не замразявани", казва още Ройс.

 

Както обяви съветникът на Путин Юрий Ушаков миналата седмица, споразумението между акционерите ще бъде подписано между директора на „Газпром" Алексей Милер и шефа на OMV Герхард Ройс. „Това споразумение следва меморандума за прилагането на проекта „Южен поток", което беше подписано на 29 април", заяви Ушаков. „Документът урежда редица въпроси, свързани с действията на смесеното дружество, определя структурата му, структурата на мениджмънта, специфичните права и задължения на участниците, дефинира принципите на финансиране и разпределяне на приходите сред акционерите", каза още Ушаков.

 

В отговор на въпрос на агенция „Интерфакс" за начина, по който ситуацията в България може да се отрази на проекта в Австрия, съветникът на Путин казва: „Не сме получили обратна връзка от австрийските ни партньори. Проблемът със сигурност ще бъде обсъден. Това е много важна тема".

 

Посещението на Путин в Австрия събра немалко критики и заради напрежението между ЕС и Русия. „Диалогът и готовността за разговори с включването на Русия особено сега са от особено значение", заяви в изявление президентската администрация пред австрийския всекидневник Die Presse. Това обаче по никакъв начин не означава, че Австрия се разграничава от единната позиция на ЕС. Фишер подчертава, че за властите във Виена анексирането на Крим остава нарушение на международното право. Президентът е съгласувал посещението на Путин с властите в Германия и Франция, както и с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

 

Външният министър на Швеция Карл Билд разкритикува посещението на Путин. Според него контактите с Русия са работа на европейските институции. Себастиян Курц отбеляза, че Австрия е търсила контакт и с украинския президент Петро Порошенко. „В този смисъл вярвам, че срещата представлява възможност Австрия да допринесе за диалога, без да променя курса. Поканата от страна на президента е смела, но и смислена крачка", казва Курц.

 

Министърът на външните работи на Австрия не очаква затягане на санкциите на ЕС срещу Русия. „В момента се правят опити, паралелно със санкциите, да се отбележи напредък чрез преки преговори. Мирният план на Порошенко предлага допълнителни шансове за това", казва Курц.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5793 |20.06.2014 Австрия и Словения застанаха зад "Южен поток" . 23| 5033 |19.06.2014 Лавров пристига на 8 юли за годишнина и "Южен поток" . 29| 5642 |19.06.2014 Борисов пред Ройтерс: "Южен поток" да продължи, но по правилата . 48| 5455 |16.06.2014 Р. Гечев: Конфликтът Пеевски-Василев няма общо с "Южен поток"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads