Реклама / Ads
4| 4780 |04.10.2023 НОВИНИ

Работодателите виждат нова работа и по-високи заплати за въглищарите в соларната енергия

.
„Разговорите протекоха в конструктивен дух. Заключенията на вчерашното споразумение в голямата си част са приемливи“. Това посочи на брифинг в Министерския съвет председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, който взе участие на провелата се днес среща на премиера Николай Денков с представители на работодателски организации.
 

„Ще спомена някои от тях – че решенията на Народното събрание трябва да се изпълняват, че трябва да се положат усилия за интензифициране на диалога, както и за много повече прозрачност и предвидимост при формулиране на плановете“, посочи Симеонов.

 

„Ние считаме за важно от работодателска гледна точка да не се затваряме само в енергийния сектор, а да гледаме цялата икономика, както в по-далечна перспектива, защото има и други предизвикателства“, смята той, цитиран от БТА.

 

По думите му бавно вървят промените в нашето законодателство, които да улеснят вноса на работна сила. „Все още са доста тежки. При наличието на 12 000 директно засегнати работници от предстоящи промени, редно е да се предвиди за работодатели, които още от сега наемат работници от тези сектор, някакви допълнителни стимули. Известно е на всички, че там заплатите са доста високи. Невинаги интензивността на труда съответства на тези високи заплати, но важно е преходът от сега да започне и да се стимулира наемането на работници и служители. Преквалификацията в професии, които имат бъдеще, също е много важна. В преговорите участваха от Соларната академия, като по техни изчисления около 2000 души е нуждата от специалисти в соларната енергия. Има възможности за обучение, даже и за работа в чужбина. Вероятно ще имат по-високи заплати отколкото в ТЕЦ-овете в момента“, отбеляза той. 

 

Министър-председателят се срещна с представители на организациите Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България.

 

По време на срещата са били обсъдени още основните мерки, предвидени в Териториалните планове за справедлив преход, и възможността за участие на големи предприятия в промяната на икономическия облик на област Стара Загора. 

 

Вчера премиерът Николай Денков участва в среща в сградата на Народното събрание с протестиращите енергетици и миньори. След преговорите той обяви, че е подписано споразумение.

 

Темата с вчерашните преговори с миньорите продължи и тази сутрин на днешното заседание на енергийната комисия в НС. ГЕРБ, ПП/ДБ и ДПС одобриха споразумението. Против бяха от „Възраждане“ и ИТН. БСП гласуваха „въздържал се“.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3364 |02.10.2023 Акад. Денков отправи нова покана за среща към протестиращите миньори и енергетици . 8| 3756 |02.10.2023 Нинова настоя за извънредно заседание на НС, пак се хвана за териториалните планове . 5| 3934 |01.10.2023 Ивет Горанова грабна златен медал на Световните серии по карате . 7| 5041 |28.09.2023 Няма да ни се размине: Настъпва нова вълна на COVID-19

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads