Реклама / Ads
26| 4936 |15.12.2013 НОВИНИ

Радан Кънев: За да има съюз, ГЕРБ да покажат готовност за отказ от властта

.
Колкото и гореща любов да засвидетелства Бойко Борисов, това няма никакво значение. Има значение може ли да се постигне съгласие по мерките за излизане от кризата след оставката на Пламен Орешарски.
 
Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред БНР. Попитан за възможността за бъдещ съюз с ГЕРБ, председателят на ДСБ каза: "Има постоянни спекулации. Нашата позиция е ясна. Ние имаме план за излизане от кризата и събираме съгласие около него". Напомни, че един от акцентите в него е съгласието за кратък мандат на следващото Народно събрание, на следващото правителство, след което да се върви към нова Конституция и Велико Народно събрание".

"Става въпрос за много силен знак - парламентът да има кратък мандат, политиците да върнат властта. Следващото мнозинство само да се откаже от власт - това е много силен ход, като хвърлянето на пръстена от романите на Толкин. Тази метафора е много силна. Искам да видя дали ГЕРБ имат готовността да се откажат от власт. Защото досега те излъчваха нещо различно -едно вкопчване във властта, партийни кадри на всички нива", каза още Радан Кънев. Попитан дали целта на Бойко Борисов е обратната на заявената - не бъдещо сътрудничество, а "задушаване чрез прегръдка", Кънев отговори така: "Той се изказа положително за нас, защото вижда, че не може да се изкаже отрицателно, не може да каже на черното бяло.

" Кънев потвърди, че е направил предложение партиите от Реформаторския блок да спрат преговорите със "Синьо единство". Впечатлението ми е, че подписване на споразумение на този етап не е възможно. Дори имам съмнение, че всички хора там имат желание да подпишат такова споразумение, каза той. Кънев уточни, че поводът е интервюта на Надежда Нейнски, която говори за своя битка между дясното и либералното вътре в Реформаторския блок.

"Искам да кажа, че категорично подобни противопоставяния няма да бъдат допуснати в рамките на блока. Това не е война. Когато шест души преговарят и единият не е готов да участва, нормално е да продължат пет", каза Кънев. Допълни, че "от самото начало "Синьо единство" е труден партньор, но ние направихме огромни компромиси". Попитан какъв е проблемът при подреждането на листите за европейските избори, Кънев отговори: "Няма проблем първо и второ - това не е въпрос, който се обсъжда публично, преди да се вземе решение". Уточни, че няма проблем при изборът на водач на листите, както и че партиите още не са седнали да обсъждат този въпрос, допълва Дневник.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 5067 |15.12.2013 Бившият шеф на НЗОК раздал 3 милиона лева бонуси на гербаджии . 6| 4919 |14.12.2013 Рашидов: Цецка Цачева е старшината на ротата ГЕРБ . 84| 4783 |13.12.2013 ГЕРБ свикват агитки да пазят Бойко пред БНТ! . 21| 4851 |13.12.2013 Цачева стана втора в ГЕРБ; Манолова: Честито!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads