Реклама / Ads
6| 4052 |17.01.2024 НОВИНИ

Радан Кънев за Шенген: Най-големият успех е преодоляването на риска България и Румъния да бъдат разделени

.
Евродепутатът Радан Кънев Източник: БГНЕС
Най-големият успех е преодоляването на риска България и Румъния да бъдат разделени, заяви за БТА евродепутатът от Група на Европейската народна партия Радан Кънев в коментар относно шенгенското пространство.
 

Относно присъединяването ни по въздух и вода от март, той отбеляза, че това е една добра стъпка към целта, която сме си поставили. Много искам да избягваме полярните мнения, да не вкарваме тази тема, която е консенсус в обществото, в предизборно партийно говорене и в този черно-бял 30-секунден свят, в който живеем напоследък. Очевидно е, че това е успех. Очевидно е, че това не е постигане на крайната ни цел, която включва и сухопътните граници, уточни Кънев.

 

Евродепутатът подчерта, че оценява постигнатото през призмата на реалните цели, които имаме, през въпроса какво искаме да постигнем, защо искаме да сме в шенгенското пространство. Това не е някакъв фетиш, а са съвсем конкретни ползи, които българското общество търси, посочи той. Кънев допълни, че неуспехът е по отношение на сухопътния трафик, който остава затруднен за още сериозен период от време. Успехът е по отношение на членството ни в общата зона за сигурност, в гаранциите за националната сигурност, които Шенген представлява. В това отношение членството не може да бъде частично, каза още политикът.





Ние сме член на шенгенското пространство с всичките му елементи и най-големият успех е преодоляването на риска България и Румъния да бъдат разделени, защото този риск е съществувал постоянно през последните години, смята той. По думите на Кънев в момента, в който Нидерландия вдигна ветото за Румъния, а го остави за България, този риск е станал много реалистичен, а по-голяма геополитическа опасност за България от тази в момента няма. Според него границата по Дунав е била там хиляди години, при няколко империи, така че рискът да остане там и ние да бъдем завинаги второ качество европейски член, да бъдем някак си балкански европейски член, е бил много голям. Сега можем спокойно да си отдъхнем, че това няма да се случи, добави евродепутатът.

 

Попитан какво ще доведе до отпадане на проверките по сухопътните граници, Кънев отбеляза, че първо трябва да минат изборите в Австрия. Много хора твърдяха, че проблемът не е предизборен, но ето, че след изборите в Нидерландия тяхното вето падна, каза още евродепутатът и отбеляза, че в Австрия предстоят и европейски, и национални избори. Крайните националисти водят в проучванията, това безкрайно изнервя другите политически сили и в голяма степен им връзва ръцете да действат по-смело, посочи специалистът. Според него успокоителното в цялата тази картина е, че политическият популизъм не е български патент.





Кънев коментира, че сме заложници не просто на резултатите на изборите в Австрия, а какво правителство ще се състави след тях. Искрено се надявам както в Нидерландия, така и в Австрия, въпреки сериозните си успехи, крайните националисти да не бъдат част от правителството, защото това за България е заплаха, добави той.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4142 |17.01.2024 Никола Минчев се отказва от председателското място на парламента . 0| 4112 |17.01.2024 Мариника Тепич: Пред Брюксел Вучич е по-нисък и от маково зрънце . 0| 4074 |17.01.2024 ЕК одобри финансирането на предпроектно проучване за втори мост над р. Дунав между Русе и Гюргево . 4| 3981 |17.01.2024 ЕС отново призова за незабавно освобождаване на Навални и всички политически затворници в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads