Реклама / Ads
6| 4270 |29.09.2023 НОВИНИ

Радев подозира, че властта се грижи за печалбите на приближени фирми

.
И държавният глава Румен Радев се включи в спора между ПП-ДБ и ГЕРБ по отношение на парите в енергетиката. Президентът заяви пред журналисти, че подозира изпълнителната власт в схемаджийство в полза на приближени фирми. 
 

Подозрението за това, че “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” облагодетелстват кръг от приближени фирми през парите за енергетика по Плана за възстановяване и устойчивост се появиха в средата на седмицата и предизвикаха напрежение в така наречената “сглобка”. Няколко депутати от ГЕРБ дадоха извънреден брифинг, в който обвиниха “некоалиционния си партньор” в бездействие по темата с ТЕЦ-овете. Основният проблем бяха проектите за териториалните планове за справедлив преход на въглищни региони.

 

Драмата обаче бързо беше разрешена след среща между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателят на ПП Кирил Петков, премиерът Денков и депутатът Делян Пеевски от ДПС, на която бе взето решение една временна комисия в НС да се превърне в постоянна. С нея на практика ще се контролира разпределянето на европейските фондове, които се управляват от финансовия министър Асен Василев. Беше взето още решение териториалните планове да бъдат изменени. Енергийната комисия обаче не отложи териториалните планове на извънредното си заседание днес.

 

“Налице са основателни съмнения, че приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми, а не гарантирането на трудовата заетост във въглищните региони и устойчивостта на българската енергетика”, заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев.

 

 “Също така налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата коалиция са за порциите от европейските пари, а не заради интересите на хората“, заяви още Радев, цитиран от БТА.

 

Според него единственият начин да се разсеят тези съмнения и плановете за справедлив преход да оправдаят името си е управляващите да дадат ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4125 |29.09.2023 ГЕРБ видяха разминавания в сметките на Асен Василев. Искат забавяне на бюджета за догодина . 2| 4154 |29.09.2023 Първан Симеонов: Хекимян очаква да "отвори ветрилото" за балотаж . 1| 4224 |29.09.2023 УЕФА глоби солено Левски за мачовете с Айнтрахт . 5| 4391 |29.09.2023 БСП, ИТН и „Възраждане“ се провалиха да блокират решенията за ТЕЦ-овете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads