Реклама / Ads
18| 5085 |10.10.2014 НОВИНИ

М. Радева за Фрог: ДПС стана символ на недъзите на прехода

.
Мира Радева, директор на Института за социални изследвания и маркетинг
Тези дни в интервю казах, че политическата ни система е пред фалит и не очаквах, че до края на деня ще получа преки доказателства за това. Съгласна съм, че резултатите от изборите трябва да се приемат, а не да бързаме да ги оспорваме на следващия ден. Обаче, когато ти не си убеден, че тези народни представители са избрани честно и, че те наистина са твоите представители, как да подкрепиш резултатът, коментира пред Фрогнюз социологът Мира Радева народното недоволство от възможността Александър Методиев – Бат Сали от ДПС да стане депутат и в следващото Народно събрание.
 
Формата на политическо представителство има тежки дефицити и политиците трябва да спрат да се заблуждават, че системата, която са изградили за тези 25 години, ще продължи да ги обслужва. Хората с основание са бесни и са прави да казват, че този човек не представлява Кюстендил. Добре, може да е по закон, значи променете закона, коментира Мира Радева.

Преференцията е хвърляне на прах в очите и не върши никаква работа. Резултатът е, че хората не искат да приемат изборите, защото не се чувстват представени и защитени. Нямаме основание да се съмняваме, че това са тези, които не са отишли да гласуват, а сега протестират, защото това са силно политически осъзнати и активни хора. Да, имали сме много сходни случаи в миналото, но политиците трябва да разберат, че България не е същата. Гражданското общество все по-често ще поставя нови и то тежки условия на политиците, защото не е доволно от тяхната работа, то е ясно.

Хората са вече много внимателни в детайлите, докато преди беше „давай на доверие”. Свърши се с даването кредит на доверие. Освен това ДПС стана символ на всички корупционни практики и недъзи на прехода. Абсолютно неоснователно е да се обвиняват хората в расистки нагласи. Това не е расизъм. Тази партия сама каза в лицето на председателя си, че той раздава порциите на властта. Кой е той да ги раздава, нали управляващи са други. Той сам призна задкулисието в българската политика, като призна за обръча от фирми. Къде тук е расисткият елемент? Става дума за преяждане и безконтролно раздаване на власт и хората реагират съвършено основателно.

Изненадата от изборите за социолога е големият брой партии, които са преминали границата. Аз до последно очаквах по-малките партии да не влязат в парламента. Сформирането на кабинет при такъв разнобой неизбежно ще произведе политическа нестабилност, каза Мира Радева. Ние сме бедно общество и всяка политическа нестабилност се отразява в спад на икономическите ни показатели, забавено развитие, по-малко пари за пенсии, осигуровки, здравеопазване, образование. Сериозно се говори вече, че изоставаме дори от Румъния. За мен всички партии, които искаха да влязат, са представени, но това не е добър знак. За първи път пропорционалната система показва най-лошите си страни, тъй като до момента това не се случваше толкова отчетливо. Възможността да се сформира кабинет при получения резултат и при нашите балкански нрави, е доста несигурна.

Нужна ни е политическа зрялост, но за съжаление реформаторите се изявяват най-зле на този фон. Партиите в РБ си подадоха ръка, за да могат да влязат в парламента. Когато обаче обединението е формално то веднага се срива.

Нашите политици, а и цялото ни общество се държи сякаш няма следващ ден. Западните общества са изградили рефлекс, наречен етикет. Тук си служим с гръмки фрази и заричания, които трябва да отричаме на следващия ден. Тези дни гледах Николай Бареков в предаване, където беше атакуван от водещите за празните приказки, които е говорил по адрес на Бойко Борисов. Първо го наричаш масов убиец, а сега трябва да правиш компромис, че да работиш с него в НС.

Още по-смешно е заинатяването на ДСБ, защото е ясно, че те са в основата на сегашната несигурност. Докато ГЕРБ с БСП имат принципни и идеологически различия и е по-естествено да няма консенсус за фигурата Борисов, то реформаторите поставят условия на най-голямата партия, при положение, че имат 4 пъти по-нисък резултат. Още повече, че ГЕРБ заяви много преди изборите, че Бойко Борисов е техният кандидат. Това е безотговорно поведение за мен.

Трябва да вървим към мажоритарни избори, които дават по-стабилни мнозинства. Тогава ГЕРБ щяха да вземат 60-70% от местата в парламента и всички тези дребни рекетьори просто нямаше да ги има в НС, смята Радева.

Относно условията за кратък мандат, който поставят реформаторите на ГЕРБ, Мира Радева отказа да коментира. За мен избирателят наказва точно това поведение. Аз очаквам част от реформаторите да се сцепят, тъй като там има и сериозни хора.

Според социолога има потенциал за сформиране на правителство, тъй като от РБ не са всички на едно мнение. От Патриотичния фронт също очаквам да подкрепят ГЕРБ. Младите формации в парламента нямат особен интерес да ходят на нови избори, защото не знаят дали ще успеят да влязат в следващия парламент. На тях им трябва време, както и партийната субсидия да се стабилизират. Същото се отнася и за БСП след разгрома, който преживяха. Може да се каже, че най-готови за нови избори са от ГЕРБ.

Трябва да се премислят изключително добре изборните правила преди да се върви към нови избори, защото пак ще има недоволни. В тежка ситуация е политическата система в България, а обществото е изправено пред трудни избори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4951 |09.10.2014 Д. Манолов пред Фрог: Без значение кой ще е премиер, ако ще и Местан да е . 16| 7055 |09.10.2014 Доц. Кръстева за Фрог: ‘Нарцисизъм на малките различия’ ще гледаме в НС . 46| 10291 |09.10.2014 Юруков пред Фрог: Бойко Борисов и Радан Кънев се надцакват за властта . 9| 5203 |09.10.2014 П. Паунов пред Фрог: ЦИК мълчи за Бат Сали, сезираме президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads