Реклама / Ads
19| 5528 |08.04.2013 НОВИНИ

Райков призова ромите да не продават гласа си

.
Maрин Райков, министър-председател и външен министър в служебното правителство Източник: Булфото
Проявата на расизъм е напълно чужда на българската национална традиция. Тя не е в основата на българския дух, заяви премиерът Марин Райков на заседание на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (НССЕИВ), който се провежда в сградата на Министерския съвет.
 

В международния ден на ромите - 8 април, служебният премиер Марин Райков призова българските роми да не продават гласовете си. В минутите преди Райков да влезе в Гранитна зала, ромски музикален състав озвучаваше сградата на Министерски съвет, предаде Фокус.

"Един глас е много повече от това, което ви предлагат. То е заявка за бъдещето, а то не се търгува", обърна се Райков към присъстващите на съвета.

По думите на премиера – „ромският въпрос не е само български въпрос, но и европейски, като тази тема има отношение към един широк кръг от проблеми, свързани с начина, по който ние възприемаме тези, които са различни”.

Нека всички да бъдем обективни какъв говор на омразата има в нашата страна. Към него прибягват определени политици, някой от тях разбиват вратата на Министерски съвет, стремейки се да влязат, и ние няма да толерираме това поведение, заяви Райков като визираше опита за нахлуване на лидера на Атака Волен Сидеров в сградата на Дондуков 1.

В отговор на това изкаване, премиерът бе обвинен от журналист от телевизия „Алфа”, че в началото на предизборната кампания отправя критики към политическа партия.

„В своето си изкаване, не съм споменал нито една политическа партия, тя сама се припозна в обвиненията, които отправих, и това беше особено показателно”, отбеляза служебния премиер. По думите му – „когато човек смята, че е патриот, той трябва да работи за единството на нацията. Един патриот не парцелира нацията на етническа основа, той бди за нейното морално единствено, защото иначе не е патриот, а е само един политически спекулант”.

„Българският народ не трябва да ингорира проблемите с етническите етноси. Ние трябва да ги решим, защото нямаме какво да делим, и нерешаването на кризите на доверието на всички български граждани води до отслабването на нашата нация”, отбеляза Марин Райков.

В период на социална криза, един от големите проблеми е именно този с общуването на отделните етнически общности. „В този труден момент малцинствените групи са най-уязвими, защото, когато един човек бъде доведен до „просешка тояга”, най-лесно е да я размаха срещу съседа и срещу този, който е различен”, подчерта министър-председателят и призова институциите да не го допускат.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 67| 5134 |05.04.2013 Марин Райков: Няма да има режим на тока . 6| 5055 |04.04.2013 Райков: По време на избори развитието на страната не може да спре . 33| 9440 |05.04.2013 Тр. Трайков: Срине ли се системата, няма да е просто "режим на тока" . 26| 5501 |03.04.2013 Марин Райков за Волен: Театърът е загубил от влизането в политиката на някои хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads