Реклама / Ads
3| 4270 |06.10.2018 НОВИНИ

Райна Михалова: Да се свие администрацията, за да има пари за хората с увреждания

.
Райна Михайлова, чиято майка е в неравностойно положение, призовава българските институции, да увеличат доходите на хората с увреждания. Тя предлага да се намали броя на служителите в администрацията за сметка на нуждаещите се.
 

Своето искане тя е адресирала до премира Борисов, финансовия министър Горанов и до други институции в това число и европейски.  

 

Вижте го:

 

 

                                                                                                                                    

                                    З  А  Я  В  Л  Е  Н  И  Е

                                         

                                             от

                         

Живка                     Стоянова    с 92% увреждания

                    

Райна                       Божилова

 

Адрес :  държава  България  с. Николаево  община Радомир  област Перник

 

                  Уважаеми  г-н Премиер,

                  Уважаеми  г-н  Министър на финансите,

                  Уважаема  г-жо  Председател на народното събрание,

                 Уважаеми  дами и господа депутати от парламентарната комисия по  Бюджет и финанси,

                 Уважаеми  дами и господа депутати от парламентарната комисия по   по взаимодействие с неправителствените организации и  жалби на гражданите,   

 

                С оглед, че предстои  приемането  на  Бюджет 2019 г. както в България , така и в Европейския парламент  ние  се обръщаме   първо към Вас  с няколко искания:

 

     1. Моля намалете  броя на държавните служители  и освободете достатъчен  ресурс за увеличаване доходите на хората с увреждания ,  пенсионерите и на работещите .

        Моля намалете  броя на наетите в публичния сектор  до  15% т.е. максимум  до  90 000 души.

      

Причина:

Средно в страните от ЕС наетите в публичния сектор са 15% от всички. В България, обаче, делът им е почти двойно по-висок – 28.8%. Всъщност, България има малко по-висок дял на държавната заетост дори от Швеция и Франция и много по-висок от Гърция, която е пример за раздут публичен сектор. В Германия, Италия и Швейцария под 15% е делът на наетите в публичния сектор, а в Австрия е около 10%. Дори в Източна Европа, където реформите още не са приключили- Унгария, Полша,Румъния , делът на държавната заетост е вече под 20% – още един показател, по който България изостава от новите страни членки на ЕС. Малко по-висок дял от България имат само Норвегия, Дания и Русия (и трите страни – богати на петрол, газ и ресурси, особено Норвегия и Русия). Всички останали страни имат по-нисък дял на държавната заетост от България. Данните за държавната заетост показват, че в България държавната намеса в икономиката е относително висока и на светлинни години от най-добрите примери – както в Европа, така и по света. В този аспект, много трудно може да се твърди, че българската икономика е либерална.

 

      2. Моля  намалете броя на  служителите в МВР и освободете достатъчен  ресурс за увеличаване доходите на хората с увреждания,  пенсионерите и на работещите.

      В доклада  си Световната банка е направила достатъчно  подробен анализ и  е дала достатъчно препоръки.

      3.  Моля намалете броя на  служителите в съдебната система  и освободете достатъчен  ресурс за увеличаване доходите на хората с увреждания,  пенсионерите и на работещите

 

България е на едно от челните места по брой на магистратите (съдии и прокурори) на глава от населението сред 47 изследвани страни в доклада на Европейската комисия за ефективност на правосъдието за 2014 г. Общият брой на българските магистрати през 2012 г. е 57,8 на 100 хил. от населението, от които 27,1 са прокурори и 30,7 - съдии, което поставя България на второ място в ЕС по този показател. За сравнение, в румънската система работят 20,2 съдии и 12,0 прокурори на 100 хил. души от населението, a във Финландия – 18,1 професионални съдии и

едва 7,4 прокурори на 100 хиляди души.

 

     4.  Моля  увеличете  минималната работна заплата на  400 евро  от 01.01.2019 г.

  

     5.  Моля увеличете  минималната пенсия на 260 евро  от 01.01.2019 г.   

 

Мотиви  за нашите искания:

България е  в Европейския съюз  вече над 10 години. Този факт налага  България да следва  Социалната политика на Европейския съюз  посредством споделената компетентност  на държавите-членки - чл. 4,параграф 2, буква б) от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС).  Чл. 153, параграф 1, букви в) и и) от ДФЕС, за постигане на целите по чл. 151 от същия договор налага осигуряването на подходяща социална закрила и борба с изключването от социалния живот на европейските граждани. Българите също са  европейски граждани . Приемането на бюджет 2019г. с залагане доходи  на гражданите  посочени в точка 4 и точка 5  биха представлявали минимални стандарти  в областта на социалната политика в съответствие с  чл. 153,параграф 2, буква б) ДФЕС  и биха били адекватна  мярка за постигане на целите на Съюза по чл. 3, параграф 3, алинея втора от Договора за Европейския съюз . В допълнение  посочваме, че въпреки  Свободната преценка  е на държавите членки все пак България  е подчинена на принципите на  правото на ЕС  на основание лоялното сътрудничество по чл. 4, параграф 3 от ДФЕС , а именно държавата  членка е длъжна създаде гъвкав механизъм, с който да приведе до  приблизителна равностойност всички посочени права  на лицата с увреждания, пенсионерите и  работещите бедни  по отношение на подходящ жизнен стандарт и социална закрила.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5591 |04.10.2018 Бабикян: Наглостта на властта е безкрайна, събудете се хора! . 0| 4135 |03.10.2018 Вицепрезидентът Илияна Йотова отива в Украйна . 1| 4446 |18.09.2018 Райна Михайлова за Фрог: Няма пари за хората с увреждания, за да има за корупцията . 2| 3905 |01.09.2018 САЩ увеличават продажбата на оръжие за Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads