Реклама / Ads
33| 4130 |15.03.2024 НОВИНИ

Ракетна коалиция на Германия, Франция и Полша срещу Русия в защита на Украйна

.
Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Доналд Туск
Олаф Шолц даде съвместна пресконференция с френския президент Макрон и полския премиер Туск Германският канцлер Олаф Шолц обяви след срещата си с лидерите на другите две страни от т.нар. Ваймарски триъгълник - Франция и Полша, създаването на тройна коалиция за ракетна артилерия в подкрепа на Украйна.
 

Шолц прие френския президент Еманюел Макрон и полския премиер Доналд Туск и в тяхно присъствие оповести новата коалиция за снабдяване на Украйна с "реактивна далекобойна артилерия".


"Франция, Германия, Полша – В сърцето на Европа Ваймарският триъгълник е съществен знак за нашето сближаване. Повече от всякога нашето единство е нашата сила. Украинците могат да разчитат на нас", написа Шолц в "Туитър"


А срещата бе организирана, след като в подходите за подкрепа на Украйна от трите държави се появиха забележими разлики: Макрон заяви, че не може да има ограничения в подкрепата за Киев, като допусна дори военно присъствие на западните страни на украинска територия. Шолц обаче заяви, че пращане на войски е категорично изключено.


Западните държави вече няколко пъти се обединяваха в подгрупи за съвместно снабдяване на Украйна с едно или друго въоръжение: Нидерландия, Дания, Румъния и още няколко страни създадоха "коалиция за изтребители"; Франция пък оглавява "артилерийската коалиция"; Великобритания и Латвия - "коалиция за бойни дронове".


Новообявената коалиция за ракитна артилерия,за която говори днес Шолц попълва този ред. Но един от големите въпроси след този анонс е дали това означава, че Германия ще даде свои крилати ракети "Таурус" на Украйна.


Самият германски премиер към момента не допуска подобна възможност. Но според "Шпигел" външният министър на Германия - Аналена Бербок, тайно работи върху план за изпращане на "Таурус"-и. Един от разглежданите варианти е Германия да даде крилатите ракети на Великобритания, която да ги препрати на украинската армия, но да запази контрол над възможните цели за поразяване и върху местоположението им на съхранение. По този начин няма да бъде нарушена т.нар. "червена линия", която Шолц не иска да прекрачи, но към момента все още няма конкретни резултати.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2871 |15.03.2024 Организацията на евреите "Шалом" осъди нападението над Даниел Лорер . 2| 6688 |15.03.2024 Експерти обясниха защо наемите у нас ще се вдигнат . 2| 2481 |15.03.2024 Страните членки ще създадат нов санкционен режим, който ще бъде насочен срещу Русия и ще носи името нa Навални . 27| 3483 |15.03.2024 Георги Иванов - Гонзо печели битката за президент на БФС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads