Реклама / Ads
1| 4364 |05.10.2018 НОВИНИ

Вижте подробности за схемите в онкоболниците в София и Благоевград

.
Подмяна на лекаства е извършвана чрез уговорки и сериозни парични суми срещу услугите.
От съвместните проверките на спецпрокуратурата и ГДБОП за злоупотреба с лекарства става ясно, че онкоболни не са получавали своите платени по Здравна каса лекарства, не са им правени реално вливанията, които са регистрирани по документи. Разкрита е и подмяна на лекрства.
 

От прокуратурата не знаят колко хора са потърпевши от разкритите схеми в  двете специализирани онко болници – Йоан Павел в София и Свети Мина в Благоевград. На този етап са задържани лекари, лица, които посредничат, организаторът на престъпната група и посредникът, който осъществява връзката, която има лиценз за реекспорт. Стана ясно, че сред обвиняемите е управителят на на една от болниците. По информация от наблюдаващия прокурор Лидия Манолова, че е установено, че групата е функционитала от пролетта на на 2017 година до вчера.

 

От специализираната прокуратура обясниха, че в едната от схемите лекарствата се внасят в България, предоставят се на специализираните онкоболници. Медикаментите не могат да бъдат придобити по друг начин. Заплащат се от Здравната каса, лекари в тези болници вливат тези лекарства на онкоболни, след което се записват в регистри. Установено е, че лекарства не са вливани, но са изписани. Установено е, че срещу името на пациенти е записана, дата, партиден номер, количество и т.н., но вливане не е имало, обясни наблюдаващият прокурор. Според разследващите, лекарствата за онкоболните били изнасяни през лицензирани фирми към страни от Европейския съюз.

 

Според прокуратурата е извършвана и подмяна на такива лекарства от външни лица със съдействието на лекари и други медицински лица. Медикаментите се подменяли преди да бъдат вливани в пациентите. Това е ставало чрез уговорки и сериозни парични суми срещу услугите, уточнява Манолова.

 

 

Предстои да се установи съдържанието на иззетите лекарства. Назначени са експертизи. Съмненията са, че те не са оригинални лекарства, а са придобити по друг начин, посочи наблюдаващият прокурор.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3772 |05.10.2018 Вижте къде ЧЕЗ ще спира тока заради профилактика . 1| 3744 |02.10.2018 Вижте къде се ограничава движението в София заради ремонт на пътя . 0| 3780 |01.10.2018 Вижте къде ще спира водата в София . 0| 4413 |30.09.2018 Вижте къде се очакват наводенения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads