Реклама / Ads
2| 4574 |01.02.2012 НОВИНИ

Разнобой в НС за изслушването и проверките

.
По случаите в Мировяне и Скравена проверките още не са приключили. Изслушването за Перник създало повече въпроси, отколкото да даде окончателни отговори.
 

Парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред не излезе с единно мнение за вчерашното изслушване на ръководството на МВР по случаите в Перник, Мировяне и Скравена, съобщи агенция Фокус. Пред журналисти председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Анастас Анастасов съобщи, че по случая в Перник е докладвано от директора на ГДБОП Станимир Флоров, по случая в Мировяне - от директора на СДВР Валери Йорданов, по случая в Скравена - от директора на ОД МВР Николай Николов.

От момента на подаването на сигнала по случая в Перник, всички действия на полицията са под ръководството на прокурор от окръжна прокуратура, впоследствие се е включил и колега от апелативна прокуратура в София - каза Анастасов.
„Макар и днес много да коментираха това, че изслушването било много дълго и т.н., в медийното пространство излязоха обвинения, че полицията нищо не прави. Бяха се постарали - всяко едно действие на полицията от 7 ноември, до самоубийството на Стоев, да бъде посочено като дата и като действие. За мен беше важно, защото по този начин се вижда - дали има някакъв вакуум в техните действия. Като информация съм удовлетворен. Трагедията е голяма, но и това, което се допусна да стане със задържания (така и не стана ясно какво качество има към този момент), е недопустимо. За мен там има много сериозни грешки”, каза Анастас Анастасов.

Има наказани служители, едно дисциплинарно производство не е приключило към началника на БОП в Перник, допълни той. „Защо не са направили проверка на това - дали той притежава оръжие, е въпросът, който увисна в залата, и той беше коментиран. Издаването на разрешително за оръжие, е по целесъобразност, не е задължение на органа. Първо се иска справка за съдимост и там се отбелязва, когато става въпрос за оръжие, второ – когато влезете в системата на МВР и има само криминална регистрация, тя също излиза. Ако е било видяно от съответния служител, който е правил проучването – за мен това трябва да се обяснява много добре. Вчера не беше отговорено на въпроса дали полицаите са знаели, че Стойчо притежава оръжие, или не”, каза Анастасов.

„Това изслушване винаги създава повече въпроси, отколкото да даде окончателни отговори. Ако не беше гласувана анкетната комисия днес, щеше да има още едно заседание на Вътрешната комисия", посочи той. Има допуснат пропуск, небрежност, при обиска на апартамента на Стоев, има и недопустим резултат. Нямаме окончателната информация в момента. Анкетната комисия ще разполага с цялата информация, която ни беше представена”, каза Анастасов. Не е поставян въпросът дали самоубилият се е бил психически здрав. Не е поставян и въпросът дали полицай не е стрелял по Стойчо Стоев.

По случаите в Мировяне и Скравена има назначени проверки, които още не са приключили. Мнението не е официално от името на вътрешната комисия, и не е гласувано от всички членове, заради разнобоя в оценките по повод изслушването.
Работата се поема от анкетната комисия, която днес беше създадена с решение на Народното събрание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5379 |11.10.2011 Разнобой: Т. Младенов се надявал на бонуси за държавните служители . 28| 6054 |29.07.2011 Разнобой в кабинета за “Лукойл” . 4| 5152 |24.02.2011 Изслушването на Стефанов за имотите на Цветанов пред провал . 5| 5200 |23.12.2010 И. Фидосова: Опозицията провали изслушването на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads