Реклама / Ads
31| 5338 |27.05.2014 НОВИНИ

Ремонт на кабинета Орешарски?

.
Източник: Булфото
Ремонт на кабинета "Орешарски" до месец е най-вероятният сценарий, до който ще се стигне у нас след обявяването на окончателните резултати от евровота. След като в неделя разликата между двете управляващи партии се стопи, ДПС държи ключа за властта, но на този етап няма да оттегля подкрепата си от правителството, ако не е договорено с БСП, твърдят в движението, пише "Труд".
 

В този дух бяха и думите на лидера на ДПС Лютви Местан в изборната нощ. "ДПС направи необходимото, за да се прелегитимира кабинетът "Орешарски". Политическата култура не ми позволява да коментирам други", каза той. Според Местан въпросът е дали резултатът от вота значи, че се е появила управленска алтернатива. "Няма еднозначен отговор", отсече лидерът. Той изброи и синонимите на ДПС - коректен, лоялен, предвидим партньор" и обеща: "ДПС не е партията, която свежда политиката до аритметика." И обясни, че въпросът за съдбата на властта е отговорност първо на БСП, а след като е ясна тяхната позиция, движението ще свика ръководния си орган за решение. Очаква се мандатоносителят БСП да направи всичко възможно кабинетът "Орешарски" да остане на власт, а официалният аргумент да не се ходи на предсрочни избори е "каузата, която отстояват".

Все пак ремонт на кабинета се задава и то откъм ДПС. Първият министър, който се очаква да бъде сменен, е шефката на екоминистерството Искра Михайлова - ако ДПС има окончателно 4 мандата, тя заминава за Брюксел, след като Делян Пеевски се отказа от мястото в Европейския парламент (ЕП). Името на нейния наследник ще бъде посочено от ДПС. Очаква се това да е човек от екипа на Михайлова. Спряга се името на зам.-министъра Чавдар Георгиев. Завъртя се и това на бившия екоминистър Джевдет Чакъров, но от ДПС определиха това като слух. Ремонтът на кабинета ще стане факт до 1 юли, за когато е насрочено първото заседание на новите евродепутати.

Втора смяна в правителството може да се наложи заради друг трансфер в Брюксел - за бъдещ еврокомисар вече се спрягат имената на двама негови членове - вицепремиерът Зинаида Златанова и външният министър Кристиан Вигенин. Според запознати е възможен и сценарий, при който да се сменят и други министри в кабинета "Орешарски", за да се ускори работата.

Още преди изборите клюката "уволняваше" земеделския шеф Димитър Греков, говореше се и за напрежение срещу здравната шефка Таня Андреева. "Предстои ни сериозен разговор за формата на партньорството и за това какво искаме да постигнем", обясни лидерът на БСП Сергей Станишев в отговор на въпрос дали е притеснен от факта, че разликата между двете партии се е стопила.

Според източници от "Позитано" 20 в левицата очакват претенциите на ДПС за властта да се засилят - било то като желание за повече министри, постове в изпълнителната власт или вицепремиер, било то като налагане на техни решения. Лидерът на ДПС Лютви Местан обаче официално отрече подобен сценарий: "Дори да беше още по-силен вотът на ДПС, с нито едно свое действие ние няма дадем на когото и да е да си помисли, че ДПС би искало разширяване на властовите си позиции. Не, това няма да се случи."

Очаква се срещите между ръководствата на БСП и ДПС за бъдещето на правителството да започнат най-рано утре, тъй като днес Станишев е в Брюксел. В понеделник и от двете централи твърдяха, че сондажи още няма. Ангажиментът, ако кабинетът ще продължи да работи, управленската програма да бъде актуализирана, остава. Местан нарече това "неизбежно" в изборната нощ. Това ще стане в разговори между БСП, ДПС и цялото правителство. Сондажите най-вероятно ще започнат в четвъртък, след като Станишев се прибере от Брюксел, а Орешарски - от Рим. Утре ще бъде даден първият знак дали правителството ще може да продължи да управлява - тестът е парламентарният кворум.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5710 |26.05.2014 Местан: ЦС на ДПС ще вземе решение за кабинета "Орешарски" . 1| 5406 |23.05.2014 Ремонтират 10 км от бул. "Ботевградско шосе" . 9| 4869 |22.05.2014 МВР шефката от кабинета "Райков" също следствена . 14| 6642 |09.05.2014 ДПС дава рамо на Орешарски за промени в кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads