Реклама / Ads
17| 6511 |19.02.2014 НОВИНИ

Родоотстъпник изхвърли безценен архив за Апостола

.
Безценен архив, принадлежал на д-р Петър Караиванов, много близък родственик на Васил Левски, е изчезнал от дома му в София безследно.
 

 

Документи, снимки, писма, записани спомени на роднини и близки хора, събирани в продължение на два човешки живота от Васил Караиванов - първи братовчед на Васил Левски, и от сина му доц. д-р Петър Караиванов, попаднали преди доста години в ръцете на случаен човек. Днес Стефан Караиванов, наследник на рода, алармира за изчезналия архив, надявайки се, че по някакъв начин това невероятно съкровище може да бъде открито, съобщава „Марица”.

 

Васил Караиванов е първи братовчед на Васил Левски. Той е бил председател на революционния комитет в Карлово, пръв съратник на Апостола в родния му град и първи кмет на Карлово след Освобождението, разказва 43-годишният Стефан. Васил доживява пределна възраст и умира през 1933 година. Още докато баща му е жив, Петър Караиванов започва да записва неговите спомени.

 

През 1987 година по случай 150 години от рождението на Васил Левски излиза книгата на Петър Караиванов „Васил Левски по спомените на Васил Караиванов - първи братовчед на Апостола”. Преди броени дни излезе второто издание на книгата. Тя съдържа безценни автентични разкази, спомени и снимки за Васил Левски и неговия род.

 

Д-р Петър Караиванов живееше в София, в една кооперация до Орлов мост. Той бе лекар, ортопед, доцент в Медицинска академия. Почина през 1988 г., година след като издаде своя труд. Чичо ми имаше огромна библиотека, пълна с книги и документи, наследени от баща му, а много голяма част събирани от него самия.  През целия си живот той събираше този архив, записваше спомените на баща си Васил Караиванов, пазеше писмените разкази на роднини и близки хора, които честно и съвестно свидетелстват за онова драматично време. 

 

След като почина, един негов съсед завзе апартамента му, самонастани се там, а архивът за Левски и неговия род, събиран от двама забележителни мъже, просто изчезна. Затова искам чрез вас да дадем гласност на това, казва Стефан Караиванов. По последни данни този човек е изхвърлил архива в някакво мазе. Дали нещо от него е оцеляло, или пък обемистите папки са изгнили или изхвърлени, не се знае. Все се надявам, че този човек е имал съзнанието, че държи в ръцете си нещо безценно, и че го е предал някъде. Но все пак трябва да знаем къде се намират тези документи, споделя Стефан Караиванов, към чиито усилия се присъединяват и другите потомци на големия Караиванов род, от който произлиза и майката на Апостола Гина Кунчева. Макар че от лицето на Карлово е изчезнал Караивановият хан, където Левски се е срещал със своя братовчед Васил Караиванов, почти по чудо е оцеляла къщата на рода.  Но много голяма част от предметите вече не ни принадлежат, уточнява Стефан. През годините най-малко 3-4 пъти в къщата ни влизаха крадци и обраха това, от което те могат да изкарат пари. Старинни саби, ками, ножове, порцеланови съдове, бакърени менци, много предмети. Оцеляха много ценни книги от Възраждането и документи, които явно не трябват на крадците, допълва Стефан. Караивановият хан в Карлово се е намирал срещу родната къща на Васил Левски. Преди години мястото бе отбелязано с плоча.  Сега там Стефан Караиванов и неговите родственици поставят табло, на което по стари снимки е направено изображение на Караивановия хан.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4779 |07.10.2013 Изхвърлиха шефа на Фонда за лечение на деца . 5| 5742 |28.08.2013 Стоичков: Ако Бейл струва 100 милиона, аз съм безценен . 1| 5677 |23.04.2013 Само за месец морето изхвърли 7 мъртви делфина в Бургас . 173| 5534 |05.01.2013 Станишев се изхвърли: Безработица? По мое време работната ръка не достигаше!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads