Реклама / Ads
13| 6510 |28.03.2024 НОВИНИ

"Ройтерс": България, най-бедният член на ЕС и една от най-корумпираните държави в него, е разтърсвана от политическа нестабилност

.
В четвъртък популистката партия "Има такъв народ" се отказа да се опитва да състави ново национално правителство, с което даде възможност на президента Румен Радев да свика предсрочни избори, пише "Ройтерс" в своя публикация.
 

Ходът на ИТН дойде, след като дясноцентристката партия ГЕРБ и бившият ѝ коалиционен партньор "Продължаваме промяната" (ПП) заявиха, че не могат да съставят ново правителство.







"Изборите са най-висшата форма на демокрация, ние ще задържим тази папка още няколко секунди и ще ви я върнем празна, с неизпълнен мандат", заяви Ивайло Вълчев, заместник-ръководител на парламентарната фракция на ИТН, на среща с Радев.

Радев заяви, че сега ще започне да търси служебен премиер, който да състави кабинет, натоварен с организирането на предсрочни избори.


България, която е най-бедният член на ЕС и една от най-корумпираните държави в него, е разтърсвана от политическа нестабилност след протестите срещу корупцията през 2020 г. До изборите през април 2023 г. тя е управлявана от служебни правителства, назначавани от Радев при липса на стабилна избрана коалиция.


По-рано този месец министърът на външните работи Мария Габриел не успя да състави правителство след оставката на министър-председателя Николай Денков от ПП на 5 март.


Денков се оттегли, за да даде възможност на ГЕРБ да ръководи правителството в продължение на девет месеца, както беше договорено след изборите миналата година. В сряда той също отхвърли поканата на Радев да се опита да състави правителство.





На изборите през април миналата година ГЕРБ се класира на първо място, като спечели 69 места в 240-местния парламент. Блокът, воден от ПП, получи 64 места. Според конституцията българският парламент не трябва да се разпуска преди предсрочни избори.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2263 |28.03.2024 Радев започна консултациите за назначаване на служебен премиер . 1| 2669 |28.03.2024 Шолц: Мирът в Украйна е възможен. Путин трябва да спре своята варварска кампания и да изтегли войските . 0| 4304 |28.03.2024 Руслан Трад: С напредването на пролетта, очакванията са за широка офанзива на Руската федерация . 3| 2401 |28.03.2024 Кирил Петков: Няма да обсъждаме с ГЕРБ служебен премиер, изборите да са 2 в 1

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads