Реклама / Ads
6| 4490 |06.10.2014 НОВИНИ

Ройтерс: BG тръгва към нестабилна коалиция

.
Агенция Ройтерс прогнозира, че България вероятно ще върви към "нестабилна" коалиция, която ще трябва да се справи с банковата криза с КТБ и съживяването на икономиката. Агенцията напомня също, че това е най-слабата избирателна активност за 25-годишния преход, което изразява силното разочарование на българите от политическата класа.
 
Евентуалното ново правителство ще бъде петото за балканската страна за по-малко от две години - период, в който масови улични протести свалиха предишния кабинет на ГЕРБ и неговия наследник – прокламираното като експертно правителство на Пламен Орешарски.

Продължаващата нестабилност ще отблъсне инвеститорите, отбелязва агенцията, като припомня същевременно, че през тази година преките чужди инвестиции са намалели с повече от една пета. Акцентът обаче ще падне върху развитието на проблема с КТБ.

Като подчертават високото ниво на разочарование от политическата класа, резултатите от изборите показват и най-ниската избирателна активност за 25-те години, откакто България излезе от комунизма.

„При тази конфигурация аз не виждам как може да се сформира правителство“, мрачно обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред репортери. Същевременно той сигнализира, че вероятно ще се опита да сформира коалиция, пояснявайки, че е готов да поеме "всички рискове", за да управлява страната и ще направи "всичко необходимо", за да се избегнат нови избори.

По всичко изглежда, че България ще изпадне в нова политическа нестабилност, след като предсрочните избори за трето правителството на страната за по-малко от две години не успяха да предоставят ясен резултат, пише в свой анализ британският всекидневник "Гардиън".

От своя страна руската агенция ТАСС пояснява, че ако основните български политически сили – ГЕРБ и БСП - не успеят да се договорят и да съставят правителство на мнозинството, политическата криза в България ще продължи и не е изключено в близките месеци да има нови избори. Агенцията цитира служебния премиер Георги Близнашки, който е нарекъл подобна ситуация "кошмарна вероятност", но се е съгласил, че такъв вариант за развитие на събитията е "възможен".

АФП съобщава, че ГЕРБ е победител на изборите, но с по-слаб от очаквания резултат. Извънредните избори бяха свикани, след като за две години две правителства подадоха оставка на фона на протести срещу корупцията и бедността, посочва агенцията.

Германската агенция ДПА коментира от своя страна, че апатията на българските гласоподаватели е довела до създаването на един фрагментиран парламент, което може да усложни съставянето на коалиции, докато същевременно държавата се нуждае от спешни реформи. Този резултат отразява според агенцията разочарованието на българите, че след седем години членство в ЕС те продължават да са най-бедните в съюза.

Според политическите наблюдатели България спешно се нуждае от енергично правителство. Балканската страна е изпаднала в най-дълбоката си криза от присъединяването към ЕС през 2007 г., пише още ДПА. Бюджетният дефицит на страната, която е извън еврозоната, се повишава, икономическата ефективност е ниска. Изпадналата в криза четвърта по големина банка в страната КТБ е затворена от месеци, а важните реформи се забавят, изброява още ДПА и добавя, че страната е почти изцяло зависима от доставките на газ от Русия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5105 |03.10.2014 Ройтерс: Разочарована България гласува за пето правителство за две години . 30| 5549 |29.09.2014 Готови ли сме? 700 000 афганистанци тръгват към Европа! . 41| 5421 |28.09.2014 Близнашки: Не може на всяко нещо да се тръгва с протести . 58| 5269 |25.09.2014 Борисов пред Ройтерс: Готови сме за широка коалиция, даже с БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads