Реклама / Ads
5| 2274 |16.04.2024 НОВИНИ

Ройтерс: Украйна и Русия почти постигнаха споразумение за корабоплаване в Черно море през март

.
Преговорите са били проведени с посредничеството на Турция Източник: Getty Images
Украйна и Русия преговаряха в продължение на два месеца за споразумение за гарантиране на безопасността на търговското корабоплаване в Черно море и постигнаха съгласие по текста през март, но Киев се оттегли от преговорите "в последния момент", съобщи Ройтерс на 16 април, позовавайки се на четирима неназовани хора, запознати с въпроса. Източниците са заявили пред Ройтерс, че преговорите са били проведени с посредничеството на Турция след настояване от страна на ООН.
 

През юли 2023 г. Русия се оттегли от инициативата "Черноморско зърно", с което на практика провали сделката. Споразумението, постигнато с посредничеството на Турция и ООН през юли 2022 г., изигра решаваща роля за смекчаване на глобалния скок на цените на храните, отчасти причинен от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, като позволи на Киев да изнася селскостопанските си продукти през Черно море въпреки продължаващата инвазия.

 

Веднага след провала на сделката Русия започна целенасочени нападения срещу пристанища в Южна Украйна.

 

В текста на проектоспоразумението, чието копие бе видяно от Ройтерс, се казва, че според съобщенията Украйна и Русия ще предоставят гаранции за сигурността на търговските кораби в Черно море, като се задължават да не ги атакуват, конфискуват или претърсват, ако те са празни или са декларирали невоенни товари. "Тези гаранции не се прилагат за военни кораби, граждански кораби, превозващи военни стоки (с изключение на морския транспорт, договорен от страните в рамките на международни мисии)", се казва в споразумението.

 

Въпреки че Киев не е подписал официално документа, Украйна е дала съгласието си турският президент Реджеп Тайип Ердоган да го обяви на 30 март, твърдят източниците на Ройтерс.


"В последния момент Украйна внезапно се оттегли и сделката беше провалена", заяви един от източниците, което беше потвърдено от други три източника на информационната агенция. Източниците заявиха пред Ройтерс, че не знаят причините за предполагаемото решение на Украйна.

 

Украински официални лица не са коментирали тези съобщения.

 

Тъй като Русия отмени сделката за зърно през юли 2023 г., Киев отвори нов коридор през следващия месец. Първоначално предвиден като хуманитарен коридор, който да позволи отплаването на корабите, заседнали там от началото на пълномащабната война, оттогава той се превърна в пълноценен търговски маршрут. От началото на април се съобщава, че от откриването му през август 2023 г. досега през него са превозени над 36 милиона метрични тона стоки.

 

Маршрутът не води директно през международни води към Босфорския проток, а прегръща бреговете на Украйна и на страните от НАТО Румъния и България, което позволява на корабите да заобикалят ефективната блокада, наложена от Москва.

 

В края на февруари президентът Володимир Зеленски заяви в интервю за CNN, че Украйна няма да може да защити черноморския коридор за корабоплаване без нова военна помощ от САЩ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2248 |16.04.2024 Над 1 млрд. лв са загубите от от неприемането ни в сухопътен Шенген . 3| 2359 |16.04.2024 Тръмп заяви, че има сериозен проблем със съдията, който води наказателното му дело в Ню Йорк . 2| 2241 |16.04.2024 Лойд Остин категоричен: Ще продължим да браним Израел! . 0| 2292 |16.04.2024 „Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads