Реклама / Ads
20| 6253 |16.03.2012 НОВИНИ

Рокадите в кабинета разделиха сини и червени

.
Оставките на министрите на икономиката и на здравеопазването Трайчо Трайков и Стефан Константинов обедини парламентарните политически партии извън ГЕРБ в критиките им към управляващите заради липсата на ясна посока на развитие и на реформи.
 

 

Те обаче се разделиха в оценката си, особено за отстраняването на икономическия министър Трайчо Трайков, за която сините съжаляват, а тези в ляво – приемат с удовлетворение и злорадство.

 

За мен оставката на министър Трайчо Трайков означава, че тъмните сили или "енергийният октопод" около "Белене" започва да взима превес и той е станал неудобен. Явно хората, които стоят зад "Белене", започват да вземат превес и това е и моята оценка за ситуацията, коментира ситуацията лидерът на СДС Мартин Димитров пред БНР. 

 

Отговорът защо си отива Трайчо Трайков ще стане ясен до 15 дни, когато изтича срокът да вземе едно важно стратегическо решение. То ще бъде или в полза на енергийната сигурност на страната и диверсификация на енергийните доставки, или ще бъде за пълно обвързване с Русия, изрази позицията си лидерът на ДСБ  Иван Костов.

 

"От Синята коалиция подкрепяме стратегическия курс на страната за енергийна независимост, за енергийна сигурност, за диверсификация на доставките и ще подкрепим следващия министър, ако той реализира този курс. Обратно - ако видим, че има пълен отказ, ще считаме, че Борисов е използвал възможността да отстрани министъра, който твърдо стои на един правилен курс, за да вземе рязък политически завой по посока на обвързване с Русия", добави Костов.

 

Що се отнася до ставката на здравния министър Стефан Константинов Иван Костов коментира, че със смяната реформите в здравеопазването няма да тръгнат. Според него мафията в здравеопазването отдавна е победила, пример за което били цените на лекарствата. Нито Нели Нешева, нито Стефан Константинов получиха подкрепа да се
изправят срещу тези цени, отбеляза Костов.

 

Той коментира и оставката на заместник-председателя на ДАНС Иван Драшков. Според него е хубаво, че Драшков си отива, защото не трябва да има бивши служители на ДС в ръководството на ДАНС.

 

Противно на сините от БСП демонстрират задоволство от смяната, като повтарят критиките на премиера срещу тях.

Оставките в кабинета са необходими, но недостатъчни, заяви лидерът на левицата Сергей Станишев. Според него в България липсва посока на развитие и през последните месеци страната се движи от скандал към скандал. Всеки следващ скандал запушва предишния, но като цяло средата е безумна. Резултатите от работата и на министъра на здравеопазването, и на икономиката, енергетиката и туризма са отчайващи, посочи Станишев и допълни, че да смениш пешки без да се промени посоката на развитие на страната не означава нищо.

 

По думите му в областта на икономиката и енергетиката нищо не е направено - има тотален срив на инвестициите, всички основни енергийни проекти, важни за България, са без движение.


"Станахме за смях с провежданата икономическа политика на Трайчо Трайков, главната цел на промените е очевидната некадърност на махнатия министър. Три години отказът да бъде забелязана тази некадърност се плаща от всички българи", заяви депутатът от БСП и предшественик на Трайков на поста министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. "За тези три години нещата са така, както са заварени след края на предишното управление", добави той.

 

"Трябваше да се оцапа в Катар с бизнес форума, за да си подаде оставката. Въпросът е защо чак сега. Той всеки ден имаше повод да си подаде оставката", коментира и депутатът Румен Петков. Той обвини досегашният министър, че е провалил два туристически сезона и проекта "Белене", който е "български проект, и който е от изключително значение за нашата енергийна и икономическа сигурност".

 

По повод оставката на заместник-председателя на ДАНС Иван Драшков Сергей Станишев посочи, че не знае каква е истинската причина, но е очевидно, че във властта по върховете има голямо напрежение. По думите на Станишев се очертава тенденция - когато Драшков напуска ДАНС, идват избори и правителството си отива.

 

ДПС на свой ред определи оставките на двамата министри в кабинета на ГЕРБ като опит за реанимация на болен политически организъм

 

Според заместник-председателят на ДПС Лютви Местан дори генерален ремонт на кабинета няма да спаси положението за ГЕРБ.

 

Ситуацията в страната се влошава драматично, финансите са в колапс, цените ескалират и на този фон, ако някой си мисли, че може да спаси положението с две министерски оставки, си прави грешни сметки, е мнението на заместник-председателя на ДПС. По думите му спадът на доверие е неизбежен и ГЕРБ има нужда не само от персонални промени, но и от дълбока, генерална корекция на политиките си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7879 |15.03.2012 Рискът за "Горубсо" остава, въпреки мерките на кабинета . 19| 9368 |24.02.2012 Свидетелят Г. Цветанов: Пред кабинета на Ал. Петров чакаха политици и държавници . 255| 16956 |20.02.2012 ДСБ към кабинета: Моментално преговаряйте с Газпром да намалят газа с 10% . 15| 5571 |03.01.2012 Дянков бил глезеното дете на кабинета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads