Реклама / Ads
4| 2306 |03.03.2024 НОВИНИ

Росен Желязков: Днес е ден за национална гордост, не за политическо злободневие

.
Росен Желязков в Казанлък
"3 март е празник, в който трябва да отдадем почит и заслужена памет пред всички, които са дали живота си за това България да свободна независима и обединена". Това заяви пред медии председателят на Народното събрание Росен Желязков преди честванията на Шипка. 
 

"На този ден празнуваме реализацията на националния идеал. Днес е ден на памет", допълни той. "Да благодарим на българските опълченци, на всички руси, украинци, сърби, черногорци, които са напоили българската земя с кръвта си", каза Желязков. "Днес не е ден за политическо злободневие, а за национална гордост", категоричен бе председателят на НС.





В храм-паметника “Св. Рождество Христово” в Шипка беше отслужен благодарствен молебен от Старозагорския митрополит Киприан.

 

"Това е ден, в който българският национален идеал за свобода, за национален суверенитет, е реализиран по своя исторически справедлив начин. Както казах, не е ден за политически спекулации, затова всички изкушения да се правят релации с онзи исторически момент преди 146 години би било нелепо", добави Желязков.

 

Желязков посочи, че в този ден празнуваме Освобождението на България навсякъде, където има и един българин по света.  

 

Старозагорският митрополит Киприан каза, че всякога трябва да помним Освобождението на България като знаменателна дата в нашата история, в която сме благословени от Бога, че имаме своя суверенитет и своята независимост. 





"Трети март е денят, в който България беше освободена, получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа като страна равноправна с останалите европейски народи". Това каза в Казанлък председателят на Народното събрание Росен Желязков вчера вечерта, когато участва в тържествената заря-проверка в града по повод Националния празник и 146-ата годишнина от Освобождението на България.

 

Председателят на парламента прие вчера стpоя на представителните роти на Българската армия и произнесе слово.

 

"Казанлък заема особено място на картата на българския исторически летопис", отбеляза Росен Желязков. Това по думите му е град, който познава и героизма, и величието, познава и разрушението, и опустошението, град два пъти освобождаван. Той припомни, че "през юли 1877 г. в този прекрасен град на Розовата долина влизат киевските хусари, посреща ги църковният екот на камбаните, отслужена е тържествена литургия, тържество цари по улиците". "Тук е организирана първата военно-полева болница в девическия манастир под ръководството на опълченеца д-р Мирков", посочи председателят на парламента.

 

Той отбеляза, че Казанлък е предвестник на Сан Стефано, в "този град братът на император Александър Втори Николай Николаевич води преговори с турските пълководци и очертават границите на жадувания български суверенитет в рамките на Българската екзархия, граници, които ще бъдат лелеяна мечта за поколения българи".





"В този град се очертава българският национален идеал и много малко не достига победата във войната и в резултат на това - освобождението на България, да стане факт още тогава", посочи той и припомни героизма на опълченците на Шипка.

 

"Това днес ни дава повод за национална гордост, повод да славим и да тачим нашите предци, да се чувстваме горди и ни задължава да бъдем достойни за тяхното дело", допълни той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5058 |03.03.2024 Крайна наглост: Митрофанова се качи до Шипка, за да се подиграе с Навални . 7| 2719 |03.03.2024 Мирчев към Митрофанова: Навални не би избрал да напусне този свят и да ви остави да безчинствате . 5| 5923 |03.03.2024 Ден на траур в Одеса. Русия уби десет души, сред тях е 3-месечното бебе на украински българин /обновена/ . 7| 5702 |03.03.2024 Проф. Веселин Янчев за Фрог: Борците ни за национално освобождение вярваха, че бъдещето на България е с цивилизованите държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads