Реклама / Ads
5| 2300 |15.04.2024 НОВИНИ

Росица Матева, ЦИК: Хората, които искат да гласуват с машина, да са спокойни

.
"Хората, които искат да гласуват с машина, да са спокойни. Най-важното е избирателите да са спокойни". Това каза Росица Матева, заместник-председател и говорител на ЦИК в предаването "Лице в лице".
 

"През 2021 г. вече гласувахме с тези машини в избори 2 в 1. По същия начин ще се процедура и сега. Избирателните списъци ще бъдат два - когато избирателят влезе в изборното помещение, ще бъде установено дали има избирателни права и за двата вота.

 

Избирателят казва как иска да гласува, той застава зад паравана, изразява своя вот, пуска хартиените бюлетини в кутията. Ако гласува с машина, се дава картата, отключват се и двете бюлетини, избирателят избира с една карта, отпечатват се две бюлетини - ако гласува при двата избора. Изискването на закона е да се подпечатат бюлетините. Върху хартиените бюлетини печатите са два, върху машинните - един", обясни тя.





"Най-напред избирателите да гласуват в квадратчето с номера на партията и чак след това отбележат в кръгчето с кандидата своята преференция. Ако отбележат само в кръгчето, това е недействителен глас", предупреди тя по отношението гласуването с хартиена бюлетина. 

 

На местни избори има много повече недействителни бюлетини особено при гласуването за общински съветници, обясни тя.

 

"При евровота бариерата за влизане е около 7% - по-висока. Тя не е посочена в закона, а се изчислява по формула", подчерта Матева.

 

За да гласуват, избирателите трябва да имат условия за уседналост - тоест да имат постоянен и настоящ адрес в България и страна от ЕС. Матева посъветва преди да се насочим към урните, да проверим в коя секция гласуваме.

 

"На двата вота ще се гласува в България и във всички държави-членки на ЕС. Във Великобритания, Турция и САЩ ще се гласува за национален и европейски парламент само в консулствата ни. За европейски парламент ще могат да гласуват обаче гражданите, които имат избирателно право на това - имат постоянен и настоящ адрес в ЕС", обясни представителят на ЦИК.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2358 |15.04.2024 Тежка катастрофа с две жертви и сериозно ранен е станала на пътя за Поповица . 5| 2547 |15.04.2024 Руски инфлуенсър-суровояд оставил детето си да умре от глад, "хранил" го със слънце . 3| 2477 |15.04.2024 Нов енергиен министър - нови ръководства на енергийни дружества. Пипнаха и интерконектора с Гърция . 1| 2295 |15.04.2024 Израел отложи офанзивата си в Рафах, тъй като страната обмисля ответна атака срещу Иран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads