Реклама / Ads
5| 4016 |26.09.2023 НОВИНИ

Румъния упорито плаши Австрия със съд, ако продължи блокадата за Шенген

.
Румъния отново заплаши със съд Австрия, ако отново използва правото си на вето за Шенген през декември. Напълно красноречивата закана беше дадена от премиера Марчел Чолаку по време на негово интервю. Само преди седмица той отново заплаши Виена със съд пред авторитетното германско издание Der Spiegel. 
 

Според Чолаку това, което прави канцлерът Карл Нехамер, е неприемливо.

 

“Докато съм министър-председател, няма да приема австрийският канцлер да е лицемер и да продължава да унижава Румъния. Не може, след като е одобрил влизането на Хърватия в Шенген, да дойде и да каже, че не приемате Румъния и България. Въпреки, че всички доказват, че няма миграция през Румъния, той идва и казва, че е против”, коментира министър-председателят на Румъния, цитиран от Българската телеграфна агенция. 

 

Премиерът заяви, че ако Австрия отново блокира Румъния по пътя за Шенген, страната ще се обърне към Съда на ЕС и ще помоли Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна заедно с Румъния. 

 

Всъщност позицията на Брюксел за присъединяването на България и Румъния към Шенген е, че двете страни са напълно готови и Австрия и Нидерландия нямат основания да блокират процеса. В няколко становища Европа е посочвала, че присъединяването на България и Румъния към Шенген е изключително важно. Въпросът бе напълно красноречиво засегнат и от председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на речта й за състоянието на съюза. 

 

Според румънския премиер страната губи поне 2% от своя БВП като не се присъединява към безвизовото пространство.

 

“Европейската комисия, Европейският съвет, Европейският парламент направиха препоръка - че Румъния заслужава това от 10 години. Отговаряше на абсолютно всички технически изисквания. Австрия има право на вето, но трябва да го обоснове”, добави Чолаку.

 

Запитан дали Румъния ще блокира достъпа на някои австрийски служители до срещи на НАТО, премиерът каза: “Определено“. Слуховете за това се появиха преди няколко дни. Според информацията Букурещ ще блокира участието на двама австрийски военни в щаба на НАТО в Брюксел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4231 |26.09.2023 Експерт: Руската православна църква се опитва да прокарва геополитическо влияние . 5| 4444 |26.09.2023 Икономистът Георги Вулджев: Датата 1 януари 2025 г. за влизане в еврозоната е напълно пожелателна . 0| 4689 |26.09.2023 Евгений Кънев: България има полза от петролната дерогация, ако обложи свръхпечалбата на Путин . 9| 4971 |26.09.2023 Акад. Денков: Не са изгонени руски свещеници, a хора, които са работили срещу националните интереси /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads