Реклама / Ads
4| 4867 |06.03.2012 НОВИНИ

Румънски апаши посегнали на барелеф на Апостола

.
Васил Левски
Крадци в Букурещ свалили барелеф на Васил Левски, поставен на сграда в румънската столица. Апашите го помислили за бронзов, но когато разбрали грешката си, го захвърлили небрежно на улицата.
 


За щастие са се намерили хора, които са го прибрали и са го предали на съхранение на Дружеството на българите в Букурещ. В момента дружеството търси средства да го постави обратно на мястото му, както е станало през миналата година с паметната плоча на Раковски,  пише БГНЕС.

 

"Плочата, която се намираше на къщата в центъра на Букурещ, изчезна преди около 50 години. Тя беше поставена през 1956 г., но когато през 1962 г. булевардът се разширява, сградата е съборена, а плочата е преместена върху постамент. Там обаче започва да се строи канализация, постаментът е съборен, а плочата остава захвърлена и никой не се интересува от нея. 50 години не се знае къде е, докато през миналата година не я открихме при бай Иван, българин от село в предградията на Букурещ. Човекът с радост ни я подари и върна, а посолството се погрижи да я поставим на блока, построен на мястото, където е живял Раковски", разказва почетният председател на Дружеството на българите в Букурещ проф. Лука Велчов. 

 

Той припомня, че къщата на Раковски е била първото място, където Левски е гостувал при идването си в Букурещ през 1861 г. Там е заседавало и първото българско читалище "Братска любов" и Дружеството на българите планира да постави на сградата паметна плоча на читалището.

 

Българите разчитат на подкрепата на посолството на България в Румъния, което си сътрудничи с местните власти за опазване на историческото ни наследство. В момента посолството се е ангажирало сериозно и с проблема с липсата на българска църква в Букурещ. Допреди 2 години българските свещеници са служили в църквата "Св. Илия" в центъра на града. "Въпросът е доста болен наистина. Църквата беше взета за реставрация с европейски средства преди 2 години и от този момент досега българският православен свещеник служи в други румънски църкви. Въпросът е поставян многократно на местно ниво от посолството, както и на съвместното заседание на двете правителства през октомври м.г. Той ще бъде засегнат и в предстоящото заседание на българския и румънския кабинет и се надяваме скоро да бъде уреден", коментира временно управляващият посолството Александър Филипов.

 

Тъй като засега в Букурещ няма български културен център, тази роля изпълняват помещенията, които се ползват от дружеството. Там сънародниците ни се събират, за да прочетат някоя българска книга сред портретите на братята Кирил и Методий и на наши революционери.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6068 |01.02.2012 Апаши свиха джипа на Илиана Раева посред бял ден . 5| 6005 |31.01.2012 Апашите изобретателни в студа: крадат коли с работещ двигател . 12| 6477 |25.12.2011 Апаши свиха 20 кг луканка и 500 л домашно вино . 2| 4790 |04.11.2011 Апаши обраха легендарната Йорданка Благоева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads