Реклама / Ads
0| 4962 |18.01.2024 НОВИНИ

Румънски евродепутат: Румънците искаме България да се присъедини към Шенген заедно с нас

.
Зигфрид Мурешан Източник: Euronews Bulgaria
„Винаги сме казвали, че Румъния и България действат заедно в тази област, така че да, действаме заедно. И винаги сме казвали, че ние като румънци искаме България да се присъедини към Шенген заедно с нас. Това е добре за България, добре е за Румъния, добре е за Европейския съюз“.
 

Това каза в интервю за Euronews Bulgaria румънският евродепутат Зигфрид Мурешан (ЕНП). Той изрази подкрепа и за инициативата на своите български колеги, които поискаха от Европейската комисия да поясни дали българо-румънската граница по Дунав се смята за морска или не.





„Надяваме се, че тази граница също може да бъде премахната. Ето защо инициативата на българските колеги е много добра. Аз я подкрепям. Комисията трябва да изясни това. 

 

Надявам се, че можем да постигнем пълно премахване на границите по всички сухоземни граници възможно най-скоро и ако Комисията стигне до заключението, че граничният контрол по Дунав може да бъде премахнат преди това – още по-добре, бихме искали да го видим премахнат възможно най-скоро.

 

Това би помогнало особено много на товарните автомобили от двете страни на Дунав, както в България, така и в Румъния“, коментира Мурешан.

 

"Имаме подкрепата на белгийското председателство", заяви по-рано днес вицепремиерът и външен министър Мария Габриел от Давос в отговор на въпрос какво да очакваме за Шенген на фон на разговорите й с белгийският премиер, чиято страна е ротационен председател на ЕС.





"За мен беше важно, че темата Шенген няма да остане на втори план. Да, знаем, че имаме вече една от датите, 31 март. Но нека не забравяме, че имаме изречението да бъде фиксирана дата за премахване на ограниченията и в сухопътните граници през 2024 година. Това за мен означава, че и сега се случват тези преговори. Сега активната и интензивна работа трябва да продължи. И аз получих подкрепа от страна на премиера Александер Де Кро", посочи още тя.

 

Едно от най-голямите опасения във връзка с Шенген е България и Румъния да бъдат разделени в преговорния си процес за пълно присъединяване в Шенген. Според експерти това би означавало възможно забавяне в приемането ни. Смята се, че двете страни заедно могат да окажат по-голямо влияние и да преодолеят ветата. 
 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4885 |18.01.2024 Прокурорът по делото за малтретираното 5-годишно момченце е потресен от изскачащите "зловещи престъпления" . 1| 4680 |18.01.2024 Европрокуратурата разследва схема с ДДС за 19 млн. евро в България и още държави . 9| 6574 |18.01.2024 Украинска "артилерийска коалиция" в Париж /обновена/ . 3| 5494 |18.01.2024 Депутатите в комисия изслушаха тримата кандидати, които се борят за двете места в Конституционния съд /обновена/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads