Реклама / Ads
6| 4271 |26.09.2023 НОВИНИ

Румънският премиер Чолаку за Шенген: Не приемам канцлерът на Австрия да е лицемер и унижава Румъния

.
Премиерът Марчел Чолаку
Ако през декември Австрия отново използва правото си на вето за Шенген, Румъния ще се обърне към Съда на ЕС и ще помоли Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна заедно с Румъния в този процес. Това заяви в интервю за телевизия Антена3 премиерът Марчел Чолаку, визирайки ветото на Австрия срещу присъединяването на България и Румъния в пространството без граници.
 

Според него това, което прави канцлерът Карл Нехамер, е неприемливо.

 

“Докато съм министър-председател, няма да приема австрийският канцлер да е лицемер и да продължава да унижава Румъния. Не може, след като е одобрил влизането на Хърватия в Шенген, да дойде и да каже, че не приемате Румъния и България. Въпреки че всички доказват, че няма миграция през Румъния, той идва и казва, че е против”, коментира министър-председателят.

 

Той отново припомни, че Румъния губи поне 2% от своя БВП, като не се присъединява към Шенгенското пространство, съобщава още БТА.

 

“Европейската комисия, Европейският съвет, Европейският парламент направиха препоръка - че Румъния заслужава това от 10 години. Отговаряше на абсолютно всички технически изисквания. Австрия има право на вето, но трябва да го обоснове”, добави Чолаку.

З

апитан дали Румъния ще блокира достъпа на някои австрийски служители до срещи на НАТО, премиерът каза: „Определено“.

 

Той отбеляза, че Румъния държи тила на фронта в Украйна, спазва всички санкции срещу Русия и помага на Република Молдова да не бъде повече зависима от Русия.

 

“От няколко седмици Република Молдова е независима по отношение на руския газ. Австрия, която е военно неутрална страна, не харчи нито едно евро за придобивки на армията. Румъния увеличава разпределения си БВП от 2% на 2,5%, за да възпре това, което Русия иска да направи. Нещо повече, от началото на войната те купуват газ и петрол от Русия – на стойност почти 7 милиарда евро. Пари, които Путин използва в руската икономика и след това допълнително, за да подкрепи войната в Украйна. Мръсни пари”, каза в заключение Чолаку.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3872 |26.09.2023 Премиерът Денков увери МВР: При оценката на работата ви няма да се водим от интриги и политически декларации . 7| 7010 |22.09.2023 Премиерът: Дано всички политици да разбират уроците от историята . 10| 5449 |21.09.2023 Арменският премиер: Руските миротворци се провалиха . 9| 4072 |20.09.2023 Президентът Радев: Окуражавам премиера Денков час по-скоро да посети Австрия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads