Реклама / Ads
35| 3678 |16.03.2024 НОВИНИ

Русия без Путин? 5 сценария за Руската федерация

.
Източник: POLITICO
Този уикенд Владимир Путин ще спечели поредните избори за президент на Русия. Изборите, разбира се, ще бъдат фалшифицирани в полза на Путин, както и всички предишни избори, но Путин е почти сигурен, че ще получи още един шестгодишен мандат, който ще продължи поне до 2030 г.
 

Въпреки цялата тази неизбежност следващият мандат на Путин като президент е в центъра на изненадващо малко дискусии, включително какво вероятно ще означава той както в Русия, така и извън нея. И това е още по-изненадващо, като се има предвид, че режимът на Путин в момента вероятно е по-дестабилизиран от когато и да било, като не се вижда краят на растящите икономически проблеми на Русия или на увеличаващите се смъртни случаи по бойните полета на Украйна.





Само от миналото лято насам Русия стана свидетел на внезапен бунт, воден от ренегатска милиция, която почти навлезе в Москва; бушуващи антисемитски бунтове, при които службите за сигурност не могат да бъдат открити; и протести, избухнали в обикновено спокойни места като Башкортостан.

 

Никой не може да каже какво предвещават тези събития. Но е ясно, че войната в Украйна допринесе за това вътрешната ситуация в Русия да стане по-нестабилна, отколкото е била от десетилетия насам, и всякакви възможни бъдещи сценарии вече не са немислими.

 

Затова е подходящ момент да помислите за тях. Като обмисли поне посочените по-долу пътища - и вероятността те да се появят в недалечно бъдеще - Западът може да започне да се подготвя по подходящ начин, особено по отношение на стратегията и политиката. Знаем много за миналото на Русия и много за нейното настояще. Но какво ще кажем за бъдещето на Русия?

 

По-долу "Politico" представя пет сценария, които Русия може да преживее (или да не преживее) до края на следващия мандат на Путин през 2030 г.

Сценарий №1 - Демокрацията цъфти
Вероятност: 5-10%

 

Защо може да се случи: Както показаха антикомунистическите и антиколониални революции в Източна Европа през 1989 г., тоталитарните режими могат да се крепят на подвижни пясъци и бързо да се сринат пред лицето на демократичните движения. Катастрофалното вземане на решения от страна на Путин в Украйна вече има непредвидени последици, които само ще продължат да пораждат недоволство в бъдеще - и по-голям интерес към потенциални алтернативи, включително към пряка демокрация.

 

И това беше така още преди подозрителната смърт на Алексей Навални в затвора. Въпреки че Навални може да е бил най-изявеният лидер на демократичните движения в Русия, убийството му едва ли е премахнало продемократичните енергии в страната. След като Навални се превърна от агитатор в мъченик, този импулс за демократични реформи - дори за демократична революция - може да започне да се изгражда наново. Като затворник Навални беше извън полезрението и до голяма степен извън съзнанието на повечето руснаци. Но като символ на това докъде ще стигне режимът на Путин, за да унищожи всякаква опозиция, Навални може да се превърне в нещо повече.





В съчетание с другите протести, които все още се разрастват в Русия, не на последно място тези, организирани от майките и съпругите на войниците, сега е възможен внезапен изблик на демократичен импулс в страната. Нищо не би било по-добро доказателство за живота на Навални и за неговото наследство.

 

Защо това може да не се случи: Колкото и много хора на Запад да биха искали да видят пълен разцвет на демокрацията в Русия - независимо дали начело ще застане вдовицата на Навални, Юлия Навална, или някой друг - вероятността подобен сценарий да се осъществи преди 2030 г. е минимална. И това беше така още преди смъртта на Навални. Сега, след като лидерът на руските демократични надежди внезапно угасна, всеки шанс за сплотяване на руснаците за демократична кауза почти сигурно е умрял заедно с него, поне в обозримо бъдеще.

 

Вижте само къде се намира Русия. В много отношения Навални е незаменим, точно както преди него са били незаменими затворените продемократични фигури като Вацлав Хавел или Нелсън Мандела, чиито демократични промени в страните им са се случили едва след като са били освободени. Останалата част от продемократичната инфраструктура на Навални беше на практика унищожена, потъпкана от репресиите на Путин. И дори след като шокът от смъртта на Навални все още не е отшумял, руската политическа върхушка едва ли е проявила интерес към либералната демокрация. Вместо да се включат в неговата кауза, мнозина просто свиха рамене при кончината на Навални и продължиха живота си. Същото важи и за надеждите за засилване на опозицията срещу руската инвазия в Украйна; дори две години след катастрофалната война на Путин мнозинството руснаци все още пасивно, ако не и активно, подкрепят непровокираната инвазия.

 

Какво трябва да направи Западът: Най-големите надежди за демократична Русия се крият, може би по ирония на съдбата, не в самата Русия, а в Украйна. Точно както колониалните провали в места като Ангола и Алжир доведоха до демократични, постимперски реформи в места като Португалия и Франция, така и украинската победа би могла да убие руския национализъм и руския реваншизъм - и най-накрая да даде тласък на демократичния разцвет, за който призовава Навални.

 

Ако този сценарий се осъществи, Западът е длъжен да се върне към старата стратегическа идея: "Доверявай се, но проверявай". Трябва да не се въодушева прекалено много от демократичните перспективи на Русия - грешка, която твърде много хора на Запад допуснаха през 90-те години на миналия век - но насърчавайте това, което можете. Да бъде отворен за отмяна на санкциите и ограниченията на цените на въглеводородите, но само в замяна на конкретни реформи и преследване на длъжностни лица от ерата на Путин. През цялото време е редно да продължава да изгражда отношения със съседите и бившите колонии на Русия, места като Молдова и Армения.

 

Може би преди всичко - и колкото и кощунствено да звучи сега - не трябва да възлага надежди на един лидер. Навални беше ясната опора на руските демократични надежди, но дори и той имаше своите националистически слабости, твърдейки например, че Крим по право е руски. Ако не друго, Навални би трябвало да е последната отделна руска фигура, на която толкова много хора на Запад възлагат надежди за демократични реформи - убеждение, което в миналото е изгаряло Запада и което го е накарало да пропусне колко дълбоко вкоренен е руският империализъм.


Сценарий № 2 - Русия се разпада
Вероятност: 10-15%

 

Защо може да се случи: Представете си следното - след опустошителна война, в която стотици хиляди войници на Москва са избити в безсмислена битка, руснаците излизат на масов протест и свалят застаряващия, отслабващ режим. Дългогодишните търкания и разочарования обхващат цялата страна и нацията, която уж е обединена под твърдата ръка на Москва, внезапно се разцепва на етнонационалистически принцип. В страната настъпва хаос, който се превръща в смесица от анархия, териториална разпокъсаност и насилие, които не оставят нито един регион и нито едно семейство незасегнати.





Звучи ли ви пресилено? Помислете отново. В края на краищата точно това се случва в Русия в края на 10-те и началото на 20-те години на ХХ век, когато царският колапс разкъсва Руската империя, а народите и полисите в Източна Европа, Кавказ и Северна Азия обявяват независимост - само за да бъдат повечето от тях в крайна сметка погълнати от надигащия се съветски режим.

 

На това станахме свидетели и след разпадането на Съветския съюз (макар и с много по-малко насилие), когато нови нации поискаха своя суверенитет след разпадането на СССР - и то не само в места като Украйна или Казахстан. Жителите на Чечня гласуваха за ясна независимост, а тези на Татарстан - за равнопоставеност с Руската федерация. Жителите на места като сибирската държава Саха подписаха споразумения за независима армия, докато жителите на будистката държава Тува отприщиха антируско насилие, което граничеше с откровени погроми. Руската федерация е съпътствана от разпадане на държавността и независимост на народите, които отдавна са колонизирани от Москва, но все още до голяма степен са непознати за Запада.

 

Може ли това да се случи отново? Може би не веднага. Но Русия си остава конгломерат от 21 републики, десетки региони и още повече националности с неизброими претенции към Москва. Колкото по-дълго продължава войната - и колкото повече тези колонизирани малцинства биват хвърляни в месомелачката на Путин, избивани с много по-високи темпове от етническите руснаци - вероятността за подобен сценарий се увеличава. Може би в република Чечения нейният лидер - все по-нездравият Рамзан Кадиров - ще умре на поста си, а борбата за наследник ще прерасне в трета чеченска война.

 

Може би в Татарстан, където мнозинството е мюсюлманско, комитети на ветераните и местни студенти се събират, за да протестират както срещу набирането на татарска пехота от Москва, така и срещу задушаването на татарската идентичност - и Кремъл, в пристъп на неуспешна стратегия, открива огън по протестиращите, предизвиквайки по-широко антиколониално движение. Или може би в Саха безработните ще щурмуват и ще завземат контрола над руската въглеводородна инфраструктура, като поискат средствата да бъдат върнати на колонизираната им нация и ще поискат суверенитета, за който са се съгласили в началото на 90-те години на ХХ век.

 

Защо това може да не се случи: Много руски анализатори все още смятат този сценарий за неосъществим, като се има предвид властта на Путин. И не е задължително да грешат; освен в Чечения, не се забелязва ясно изразена жажда за абсолютна независимост, дори и в онези страни, които наблюдават как техните мъже биват избивани в Украйна. Неотдавнашните протести на места като Дагестан и Башкортостан например не бяха само за независимост, а включваха и икономически и екологични оплаквания.

 

Все пак не би било разумно да отхвърлим този сценарий с лека ръка. Достатъчна е само една искра, за да пламне огънят, който Путин е натрупал през четвъртвековното си управление - вероятност, която само нараства заедно с катастрофата на Путин в Украйна.

 

Какво трябва да направи Западът: Западът трябва да остане гъвкав и да не забравя, че Руската федерация едва ли е хомогенна единица. Той трябва да насърчава демократичните сили в цялата страна, включително и тези, които се появяват в народите, отдавна колонизирани от Москва, и същевременно да обучава много повече хора, говорещи езици като чеченски, сахански и татарски. Тя трябва също така да се опре на онези, които успешно опазиха ядрения арсенал на Съветския съюз по време на разпадането му, като се увери, че техният опит се прилага отново. И трябва да се подготви да не се притеснява от териториалната реорганизация на цялата територия на Руската федерация - страна, която все още отказва да признае собственото си колониално наследство, което с годините само ще става все по-осезаемо.







Сценарий #3 - Въстание на националистите
Вероятност: 15-20%

 

Защо може да се случи: Преди една година идеята, че ренегатска милиция, водена от разпален националист, може почти да нападне Москва и да накара руските служители да се скрият, беше фантастична. Не че това не е правено преди; така наречената "Корниловска афера" от 1917 г. и дори неуспешният хардлайнерски преврат от 1991 г. показаха как може да изглежда едно такова движение. Но при Путин идеята, че руските националисти могат да се сплотят и да щурмуват Москва, отдавна изглеждаше смешна.

 

И тогава, през юни миналата година, ръководителят на милицията Евгений Пригожин направи точно това. И макар че групата "Вагнер" на Пригожин така и не стигна до Москва, това не се дължеше на липса на възможност; ако не друго, пътят беше широко отворен. Ако Пригожин е постигнал нещо, то е, че е накарал Путин да изглежда като цар без дрехи.

 

Разбира се, Пригожин вече не е наоколо - самолетът му се взриви над руското въздушно пространство няколко месеца по-късно, убивайки него и голяма част от близкото му обкръжение, което се приема за отмъщение на Путин. Но всички съставки, които подхраниха бунта на Пригожин, все още са налице: разочарование от проваленото нахлуване на Путин; продължаващото лишаване на Русия от хора и материали, за да се продължи едно блато; както и спираловидното неравенство в богатството, което и преди е предизвиквало популисти и революционери по целия свят.

 

Поради тези причини това е един от най-вероятните сценарии за развитие на Русия след Путин. Пламъците на национализма, подклаждани от Путин, едва ли ще утихнат скоро.

 

Защо това може да не се случи: Все пак подобен сценарий едва ли е неизбежен. Самият Пригожин е почти единствен по рода си - готвач, превърнал се в олигарх, който е готов публично да скъса с кабинета на Путин и дори да обиди самия президент, докато изгражда милиция, която се разпростира по целия свят от Украйна до Централна Африка. В момента няма друга сила, която да може да се сравнява с групата "Вагнер" на Пригожин, голяма част от която е разформирована и подчинена на държавата.

 

Освен това, ако не друго, Путин става все по-националистически настроен с напредването на войната, като все повече клони към откровен фашизъм. Да заобиколиш Путин отдясно ще става все по-трудно, особено когато той продължава да се спуска в света на националистическите конспирации.





Какво трябва да направи Западът: Ако и когато на мястото на Путин се появи по-националистически настроена фигура или кадър, Западът трябва да продължи да засилва и разширява санкциите, да намали таваните на цените на въглеводородите, да изгради дипломатически отношения и отношения в областта на сигурността със съседите на Русия, особено с тези (като Украйна), които са пряко насочени към руските националисти - всичко това като част от по-широк пакет от политики. Наречете го, ако искате, сдържане - политика, която помогна за ограничаване на съветския експанзионизъм и би могла отново да помогне за ограничаване на експанзионистичната Москва.


Сценарий № 4 - Технократско пренастройване
Вероятност: 20-25%

 

Защо може да се случи: Вече две години след неуспешното нахлуване на Москва в Украйна, а последиците в Русия вече са очевидни. И тези разходи, независимо дали става дума за отслабена икономика, или за нарастващ брой на жертвите, ще продължат да се трупат. Ето защо идеята за среща на вътрешен кръг от служители на Кремъл с Путин, които да му съобщят, че оценяват службата му и че му желаят всичко най-добро при пенсионирането му - с други думи, повторение на отстраняването на Никита Хрушчов през 1964 г. - е сценарий, чийто шанс нараства с течение на времето.

 

Всъщност има голяма вероятност до 2030 г. в Русия да се появи нов режим. (Не че е необходимо да се води вътрешен заговор срещу Путин; застаряващият диктатор може, разбира се, просто да умре на поста си и да ни спести всички проблеми). Новото правителство няма да бъде непременно демократично. Но то ще бъде оглавено от малък брой обучени на Запад технократски елити, които ще започнат да говорят много от нещата, които западните чиновници и бизнесмени, нетърпеливи да се върнат към един вид статукво отпреди, обичат да чуват. Те биха хвърлили голяма част от вината за войната само върху Путин, обещавайки връщане към усещането за нормалност в Москва. Те биха могли да стигнат дотам, че да освободят някои политически затворници и опозиционни политици, или дори да отменят обявеното от Путин през 2022 г. анексиране на Източна Украйна (макар и не Крим).

 

През цялото време те ще призовават за нещо, което много западни политици биха приветствали: "презареждане". Шанс да се започне отначало. Да се започне на чисто. И да се обещае нова Русия, която да продължи напред.

 

Защо това може да не се случи: С извинение към Исак Нютон, съществува железен закон на авторитаризма: диктаторът, който е на власт, има склонност да остане на власт. С други думи, изтръгването на контрола от диктатор като Путин винаги изисква значително повече планиране, енергия и ресурси, отколкото са нужни на действащия лидер, за да осуети някакъв вътрешен заговор. Това не е толкова изненадващо, ако се замислите, като се има предвид, че диктатор като Путин все още държи всички лостове на държавата - и култивира конкуренция сред подчинените си, които с готовност биха издали всеки антипутински заговор.

Като се прибави и фактът, че Путин все още се ползва с широка подкрепа сред руските официални среди - не на последно място и поради факта, че предвид състоянието на войната в Украйна, Русия може да спечели - надеждите за сваляне на Путин в стил Хрушчов едва ли са сигурни.

 

Какво трябва да направи Западът: Ако това действително се случи - ако нов технократски елит успее да изтръгне контрола от Путин - политическата формула на Запада трябва да се обърне към стратегията за действителен демократичен преход. Тоест Западът трябва да не вярва, но да проверява. Ако не друго, западните служители трябва да си спомнят, че всеки път, когато е бил прилаган подход на "нулиране" на отношенията с Русия, Западът е изглеждал глупав, късоглед или и двете. Поради тази причина към всички призиви за подновяване на "нулирането" трябва да се подхожда със сериозен скептицизъм. И макар че демократичните реформи очевидно трябва да бъдат насърчавани и стимулирани - особено що се отнася до премахването на ограниченията върху гражданското общество или изплащането на репарации от страна на Русия за Украйна - всяко подобрение трябва да се разглежда като временно. В края на краищата, тази история вече сме я виждали и сме виждали как отново и отново завършва.

Сценарий № 5 - Да живее президентът Путин
Вероятност 45-50%

 

Защо може да се случи: Това винаги е щяло да бъде най-вероятният сценарий, нали? Ако не се случат непредвидени събития, свързани със здравето, и особено като се има предвид новооткритата колебливост на САЩ по отношение на подкрепата за Украйна, Путин може да гледа на новия си президентски мандат като на нещо, което вероятно ще изкара изцяло, а може би и далеч след това.





И това е разбираемо. Със смъртта на Навални демократичната опозиция е в безпорядък. Руската икономика, въпреки барута от западни санкции, практически ли не се е сринала, макар и да е станала вяла. Въпреки че Путин не е завладял Киев, най-лошото от украинската война може би все още е зад гърба на Путин, особено като се има предвид сдържаността на САЩ да въоръжат Украйна. А в сравнение с американските президенти, само на 71 години, Путин все още има (относителна) младост на своя страна.

 

Той вече се е превърнал в един от най-дълго управлявалите лидери на Русия, с много президентски мандати зад гърба си. Ако погледнем напред към 2030 г., защо да се променя нещо?

 

Защо това може да не се случи: Властта на Путин все още изглежда силна, но има много фактори, които ще направят следващия му мандат много по-различен и потенциално много по-труден от всичко, което е преживял досега. Да вземем например икономиката. Макар че досега Путин успяваше да се справи със санкциите срещу Русия, икономиката като цяло очевидно върви към стагнация и нарастваща инфлация. Междувременно в Украйна грешните стъпки на Путин вече доведоха до зашеметяващ брой жертви. И двете съставки са достатъчни, за да заплашат всеки лидер, независимо колко авторитарен е той. Избягването на висините на двете ще разтегне диктаторския инструментариум на Путин повече от всякога.

 

Какво трябва да направи Западът: Да засили натиска, където и както може. Да продължи и засили санкциите, включително срещу трети страни в места като Обединените арабски емирства, които помагат на Москва да заобикаля санкциите. Да засили ограниченията на цените на въглеводородите, които вече са довели до намаляване на приходите на руската държава, и да изземе незабавно всички замразени активи на Руската централна банка. Да задълбочи партньорствата с държавите от периферията на Русия, особено по отношение на насърчаването на демократичното развитие.

 

И, може би най-вече, да признаем, че докато Путин е на власт, непровокираната война на Русия в Украйна ще продължи, като заплахите за по-широки военни действия са в ход. Западът трябва да използва всички възможни средства, за да накара руснаците - както тези в Кремъл, така и по-широките слоеве от населението - да осъзнаят колко по-добре ще бъде за тях и за всички нас, когато Путин вече не е на власт.

 

Кейси Мишел, Politico. Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз. Мишел е автор на предстоящата книга "Чуждестранни агенти". В момента е директор на програмата за борба с клептокрацията на Фондацията за правата на човека.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7492 |16.03.2024 Проф. Дайнов: ПП-ДБ разбраха, че могат да насочват ГЕРБ и ДПС в правилна посока . 4| 3173 |16.03.2024 Нови радари за армията: България започва преговори с френската Thales . 2| 2476 |16.03.2024 Тони Николов: Винаги разбираме какво представлява някой, когато ни напусне. Изборът на нов патриарх няма да е лесен . 4| 3278 |16.03.2024 България се сбогува с патриарх Неофит /обзор/

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads