Реклама / Ads
8| 12996 |28.12.2023 НОВИНИ

Русия иска да превземе родния шахмат. Няма ли най-сетне прокуратурата и ДАНС да се заемат със скандала?

.
На 7 юни 2022 година със съдебно решение шахматът у нас остана без лиценз. Заповедта, с която той е получен две години по-рано от БФШ 1928, е отменена. Антоанета Стефанова, която е член на УС на тази организация от учредяването й през 2018 до днес, изгубва финансовия комфорт, на който безспорно се е радвала в това си качество. 
 

Групата, оформила се още в края на 2021 г. с издигането през януари 2022 на кандидатурата й за председател, бързо пренасочи усилията си. Виждайки, че не може да бъде избрана от клубовете, Стефанова бе обявена за почетен председател на ново сдружение – БФШ 64. Именно чрез него бе направен нов опит за превземане на управлението в родния шахмат. Тази набързо скалъпена федерация обаче не успя да получи лиценз. 

 

Тогава вече усилията се пренесоха на международния фронт – с нови и стари контакти. Още докато тече процедурата по лицензиране, президентът на Европейския шахматен съюз, грузинецът Зураб Азмайпарашвили, в лично качество, без каквото и да било решение на Борда на съюза, изпраща писмо до ММС в ултимативен стил и даде указания кой може и кой не може да бъде приет за член на организацията. 

 

Тук е мястото да се отбележи, че партньорът на Стефанова и баща на детето й, Иван Чепаринов, известно време се състезаваше именно за Грузия. Няма нищо случайно.







След като и този лост на въздействие се оказа неефективен, започна да се разиграва руската карта. За никого не са тайна близките контакти на Стефанова и хора от обкръжението й, като печално известния в шахматните среди с уклон към усвояване на проекти Николай Тодоров, с руското посолство. Гостуванията и срещите с посланик Митрофанова може да не са развили особено шахмата у нас, но със сигурност са повлияли на отношението на руското ръководство на ФИДЕ към процесите в страната ни. 

 

Кой ръководи ФИДЕ?

 

Президент от 2018 година е бившият вицепремиер на Русия от времето на Медведев – Аркадий Дворкович, а правен директор е Александър Мартинов. Макар седалището на ФИДЕ да е в Швейцария, публична тайна е, че всички решения се вземат в Кремъл. Но как това влияе на събитията в шахмата у нас? 

 

На конгреса на ФИДЕ през 2022 в Индия делегатът от България Стефанова безусловно подкрепи втория мандат на Дворкович. За да се включи активно в работата на Конгреса на ФИДЕ, тя дори отказва участие за националния отбор на България по същото време. След като БФШ 2022 получава лиценз през ноември 2022 г. и съответно подава своите документи за членство в международната федерация, последната започва серия от странни действия. 

 

Първо у нас в началото на март пристига специален пратеник в лицето на румънеца Даниел Флореа, изпратен с решение на Съвета на ФИДЕ, ръководен от Дворкович. Този румънски политик, обходил голяма част от политическия спектър в северната ни съседка, последно намира пристан на депутатската банка в русофилската Partidul Republican din Romania. Това решение на ФИДЕ не е обичайна практика, предвид обстоятелството, че от България има само една кандидатура за членство, и тя е от лицензирана федерация. 







След серия от срещи Флореа изпраща доклад до Съвета на ФИДЕ – висшия изпълнителен орган, и препоръчва повторна визита. С такава мисия през юни пристига заедно с албанеца Ералд Дервиши – дясна ръка на вече споменатия Азмайпарашвили. Те обявяват, че сформират комисия, която ще оглавят и която ще управлява шахмата у нас, докато не бъде избрано ново ръководство по посочен от тях начин. 

 

Лицензираната федерация, в която членуват почти всички клубове, естествено отказва. 

 

На всички писма, които изпраща БФШ 2022, отговаря само и единствено правният директор - руснакът Мартинов. Но в родината ни винаги е имало достатъчно мекерета, и комисията е съставена, за да извърши куп поразии в следващите месеци – кадруване, пречки за международни участия, подмяна на състезатели. 

Докато БФШ 2022 се грижи за провеждане на Държавния спортен календар, тези хора не си губят времето, а подготвят почвата за инсталиране на одобрено от Москва ръководство. Решителна роля в тяхната мисия играе лицето Георги Градев. 

 

Печално известният на цялата ни спортна общественост неюрист блясва с тесни контакти с руските си шефове. Още през 2018 той е защитавал интересите лично на Дворкович по дело в Международния спортен арбитраж относно допускането му до изборите за президент на ФИДЕ. Партньор в регистрираната в Москва на ул. Ленинская свобода компания Sila International Lawyers, Градев започва да коли и беси в шахмата у нас. 

 

В какво качество – на секретар на Временната комисия, определен за такъв от Флореа и Дервиши. А в нея той влиза като пълномощник на БФШ 64. И макар след това от БФШ 64 да оттеглят пълномощията му, това вече не може да го спре. Никой от чуждите за българския шахмат съпредседатели на този незаконен по родното законодателство орган няма и такова намерение – напротив.

 

Няколко думи за Sila International Lawyers – близка до Кремъл правна структура, която под прикритието на защита интересите на спортисти, брани руските интереси в спорта. Дори Facebook индексира публикации на въпросната кантора като свързани с източници под контрола на руските власти. Техният човек у нас е именно Градев. 







След пълния провал на временната комисия, която така и не успява да регистрира резултатите от дейността си в Търговския регистър, Стефанова и Градев отново са на път да се провалят в намеренията си. 

 

В този момент обаче е създаден нов проект – БСФШ. 

 

Три клуба и неясно колко лица /прокуратурата разследва случая/ на 3 октомври в напълно закрит формат учредяват нова структура. Този път няма никакви обединения и друга димна завеса – тази формация е призвана на стане член на ФИДЕ. 

 

Окомплектовайки микс от документи на комисията, на БФШ 64, с фалшификации и подмяна /и този случай се разследва/, БСФШ подава документи за членство в международната федерация. Така кандидати стават две организации. Ако спазва устава си, международната федерация не би трябвало да е затруднена – само едната отговаря на изискването за национален лиценз и това е БФШ 2022. 

 

В дневния ред на Генералната асамблея обаче са включени точки и за двете федерации. Това се потвърждава и от Конституционната комисия, заседаваща 6 дни преди асамблеята. Тя препоръчва да се предоставят по 10 минути на представители и на двете федерации. 

 

В петък, 15.12, в 22.00 часа, по-малко от 40 часа преди началото на Генералната асамблея, в лицензираната федерация се получава писмо от… Мартинов, с което ги уведомява, че Съветът на ФИДЕ не ги допуска до участие в асамблеята и ги изважда като точка от дневния ред. 

 

Нищо случайно – всяка възможност за обжалване трябва да бъде избегната. Става известно, че на това заседание на Съвета е имало изказване на Стефанова, а след това тя е била подкрепена от не кого да е, а Азмайпарашвили и Дворкович. На самата Генерална асамблея, когато е разглеждано членството на БСФШ, делегат закономерно пита – а не нарушаваме ли собствения си устав и няма ли да ни осъдят в Международния спортен арбитраж? Веднага след него Дворкович дава последователно думата на Дервиши, Флореа и накрая, разбира се, на Азмайпарашвили. Други изказвания не се допускат и темата е заметена под килима. Гласуването е формалност. 

 

Трябва да се подчертае, че в началото на март у нас ще пристигне румънеца Даниел Флореа, като пратеник на ФИДЕ. Идва с решение на Съвета на ФИДЕ, ръководен от Дворкович. Този румънски политик, обиколил широк кръг от партии в северната ни съседка, последно намира пристан в депутатската група на отявлената русофилска Partidul Republican din Romnia - като българската "Възраждане". Това решение на ФИДЕ не е обичайна практика, предвид обстоятелствата, че в България има само една кандидатура за членство и тя е от лицензираната федерация - както е законно. Длез серия от срещи Флореа изпраща доклад до Съвета на ФИДЕ и препоръчва втора визита. С така мисия през юни пристигат той и албанецът Дервиши - дясна ръка на споменатия вече Азмайпарашвили. Те обявявьт, че сформират комисия, която ще оглавяват и която ще управлява шахмата у нас, докато не бъде избрано ново ръководство по посочен от тях начин. Лицензираната федерация, в която членуват повечето клубове, отказва съвсем оргументирано. На всички писма БФШ 2022 само и единствено правният директор, руснакът Мартинов. Но в родината ни винаги е имало достатъчно мекерета, и комисията е съставена, за да извърши куп поразии в следващите месеци - кадруване, пречки за международни участия, ходмяна на състезатели. Докато БФШ 2022 полага всички грижи да се изпълнява спортния календар, тези хора се занимават с прокарването на руските интереси ши начначаване на ръководство, удобно на Москва. Важна роля в този маскарад играе прочулият се предимно със скандали Георги Градев. Именно той поддържа топли контакти в руските задкулисни играчи. Още през 2018 г. той е защитавал интересите на Дворкович пред Международния арбитраж по казуса за допускането на Дворкович да кандидатства за шеф на ФИДЕ. Използвайки обстоятелството, че е партньор в регистрираната в Москва Sila Intrnacional Lawyers, Градев започва да се изживява като централна фигура в българския шахмат, каквато не е и никога не е бил. Той просто е секретар в комисията на Флореа и Дервиши. Там той попада като пълномощник на БФШ 64, която по-късно оттегля пълномощията му, но това не го спира в устрема му да лобира за руските интереси в родния шах.

 

Sila Intrnacional Lawyers е правна структура, която под прикритието на лозунги за защита интересите на спорта, всъщност прокарва кремълските интереси навсякъде, където това е възможно. Въпреки провала на всички действия на въпросната полулегална комисия, която така и не успява да регистрира дейността си в Търгавския регистър, Стифанова и Градев продължават неистовите опити да

 

Всичко това обаче поставя ред въпроси. Домогва ли се Кремъл до власт в българския шахмат? Може ли протежета на свързана с Москва кантора да продължават да дерибействат у нас? Някой ще прочете и приложи ли пакетите със сапредадат интересите на българския шах в руски ръце. нкции, приети от ЕС по този въпрос? Може ли делегат на България в международна спортна федерация да е лице, не криещо топлите си контакти с Митрофанова и руснаците по висшите етажи в шахмата? Кой е призван да защити националните ни интереси в спорта?

 

Спортният арбитраж ще се произнесе по спортните въпроси, а по политическите?

 

Не е ли крайно време ДАНС и прокуратурата да се заемат със случващото се в българския шахмат, който напоследък изгражда истински шампиони и печели успехи на световно и европейско ниво.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 4923 |28.12.2023 Пеевски се обърна към ДАНС и МВР заради интервюто на Волгин по “Россия 1” . 0| 4699 |28.12.2023 Синя и зелена зона в София днес и утре. Градският транспорт - с празнично разписание . 2| 4477 |28.12.2023 Кабинетът “Денков” се събира на последно за годината заседание. Какво ще решава? . 4| 4613 |28.12.2023 Почина Жак Делор - бащата на еврото, Шенген и програмата "Еразъм"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads